Poslanci podpořili omezení imunity a méně dat v občankách

Praha - Zasedání sněmovny ovlivnila dnes mohutná demonstrace odborářů proti chystanému snížení platů ve veřejné sféře o deset procent. Opoziční ČSSD a KSČM se pokusily prosadit na program schůze debatu o celé věci, ale koalice při hlasování navržené body zablokovala. Sněmovna také v prvním čtení podpořila například omezení imunity zákonodárců a novelu, podle níž do budoucna zmizí z občanských průkazů rodinný stav, rodné číslo i trvalé bydliště. Poslanci projednávali i návrh ČSSD na zrušení všech regulačních poplatků ve zdravotnictví. O návrhu zatím nerozhodli, protože schůze byla přerušena do středy. Sociální demokraté argumentují tím, že poplatky jsou protiústavní a zhoršují dostupnost zdravotní péče pro některé skupiny obyvatel. Vládní koalice je jednoznačně proti, návrh tak šanci na schválení nemá.

„Jsme přesvědčeni, že zavedení poplatků je v kolizi s listinou základních práv a svobod, podle níž mají pacienti nárok na bezplatnou zdravotní péči. Jsou-li však všechny způsoby péče zatíženy poplatky, nejde o bezplatnou zdravotní péči, kterou pro občany požaduje listina,“ argumentoval šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Doplnil, že „poplatky by měly být zrušeny, protože neplní svůj účel, působí asociálním způsobem, zhoršují dostupnost péče a poškozují široké vrstvy obyvatel“. Poslankyně KSČM Soňa Marková podotkla, že poplatky byly zavedeny nikoliv samostatným zákonem, ale takzvaným přílepkem ve druhém čtení, což je samo o sobě neústavní.

Naopak poslanec ODS Boris Šťastný argumentoval tím, že poplatky v rozporu s ústavou nejsou, neboť to potvrdil Ústavní soud. „Poplatky přinášejí do systému nezanedbatelné finanční prostředky. V roce 2008 to bylo 7,154 miliardy korun, v roce 2009 7,4 miliardy korun a za první čtvrtletí roku 2010 jsou to dvě miliardy,“ podotkl Šťastný. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) uvedl, že poplatky jsou jediný způsob, jak zajistit platy lékařů. „Jediná cesta, jak dále navyšovat mzdy pracovníků ve zdravotnictví, je navyšování rozpočtu veřejného zdravotního pojištění,“ uvedl Heger s tím, že nikdo nemůže počítat, že se budou navyšovat ze státního rozpočtu.

Rath: Vláda chce pomoc hasičů při povodních, ale teď je decimuje

Vláda možná bude moci v budoucnu při živelních katastrofách využít kromě vojáků i hasiče. Počítá s tím novela zákona o krizovém řízení, kterou dnes sněmovna poslala do druhého čtení. Právě dnes přitom hasiči, policisté a další státní zaměstnanci demonstrovali proti plánovanému snížení mezd. Opozice využila projednávání novely ke kritice snížení platů. „Je to hezké v situaci, kdy přijde katastrofa a potřebujeme pomoc hasičů, když vláda přitom zdecimuje hasičský záchranný sbor,“ prohlásil středočeský hejtman David Rath (ČSSD).

Sněmovna naprosto hladce poslala do dalšího projednávání návrh koalice na omezení imunity. Podle ústavní novely by už nebyla doživotní, ale byla by omezena po dobu mandátu poslanců a senátorů. Zrušena by byla přestupková imunita. Stejně bez potíží poslanci podpořili budoucí redukci údajů v občanských průkazech.