Nový šéf IKEMu chce zlepšit stav transplantací

Praha – Nový ředitel IKEMu, kardiolog Aleš Herman, kterého jmenoval do funkce ministr zdravotnictví Leoš Heger v pondělí, představil své plány na pracovišti. Cílem bývalého dlouholetého šéfa vědecké rady České lékařské komory je napravit dlouho budovanou reputaci nemocnice a dále rozvíjet kvalitu poskytované péče. Chtěl by, aby v koncepci IKEMu vzniklo samostatné centrum experimentální medicíny s jednotným vedením a rozčleněním, jako je to u klinických oborů. Chtěl by i posílit tamější vědecko-výzkumnou činnost. Herman nahradí ve funkci dosavadního ředitele IKEMu Jana Malého.

„Dále chci stabilizovat personální situaci a vypracovat jasný kariérní řád pro jednotlivá pracoviště,“ uvedl. Herman zároveň vyzdvihl stávající dobrou ekonomickou situaci IKEMu, která je podle něj základní podmínkou pro další rozvoj institutu. Nový ředitel chce, aby se IKEM otevřel chytrým a pracovitým lidem ze spádových nemocnic krajů i celé republiky. „To tak, že pokud by měli zájem a motivaci se stát součástí našich týmů, stali by se koordinátory toho či onoho projektu. Mohli by se proto účastnit probírání problematiky svých pacientů. Slibuji si od toho zvýšení identifikace lékařů z celé republiky s tímto výjimečným pracovištěm,“ vysvětlil Herman.

Rozhovor s Alešem Hermanem (zdroj: ČT24)

Kardiocentrum by chtěl nový šéf ve spolupráci s ministerstvem více centralizovat ve smyslu určitých náročných procedur, tak aby personální i ekonomické kapacity šly za těmi centry. „U transplantací orgánů zaznamenáváme pokles výkonu. Je to způsobeno především nedostatkem orgánů, se kterým se ale potýká celá Evropa. Chtěl bych zlepšit logistiku, aby orgánů bylo více a mohlo by se tak pomoci více lidem. Zkusíme změnit legislativu, přísun a spolupráci, aby těch orgánů bylo víc,“ vysvětlil problém transplantací Herman.

Herman se narodil 17. dubna 1961 ve Vítkově. Po absolvování gymnázia J. K. Tyla v Hradci Králové nastoupil na Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy. V roce 2000 mu byl udělen titul Ph.D. V letech 1986 až 2001 Herman pracoval na 1. interní klinice Fakultní nemocnice v Hradci Králové na jednotce intenzivní péče a od roku 1997 se věnoval intervenční kardiologii. V letech 2001 až 2002 založil a vybudoval pracoviště intervenční kardiologie Kardio-Troll v Krajské nemocnici Pardubice, jehož byl spoluvlastníkem a jednatelem. S vedením nemocnice se podílel na vybudování nového kardiocentra. Od roku 2010 je členem komise pro transformaci nelékařských povolání při ministerstvu zdravotnictví.