Neřídíme se jen podle názoru Andreje Babiše, říká o ANO jeho nový místopředseda Králíček

Interview ČT24: Roman Králíček (zdroj: ČT24)

Po sobotním celostátním sněmu je jedinou novou tváří ve vedení nejsilnějšího parlamentního uskupení. Novým místopředsedou opozičního hnutí ANO byl zvolen poslanec Robert Králíček. Doplnil tak další řadové místopředsedy Richarda Brabce, Alenu Schillerovou a Radka Vondráčka. V Interview ČT 24 hovořil Králíček o stylu vedení strany Andrejem Babišem či o tom, zda je reálná koaliční spolupráce s SPD.

Králíček kandidoval do předsednictva strany na základě dvou motivací. Tou první motivací a zároveň hlavním úkolem je snaha pracovat s pražskou organizací ANO. „Praha je velmi důležitý region pro hnutí. Máme z jejího hlediska co zlepšovat a je dobře, aby měla svého zástupce ve vedení kvůli přenášení informací. V Praze dlouhodobě nemáme nejlepší výsledky, chceme zvýšit potenciál a podpořit v ní výsledky hnutí. Pan předseda (Andrej Babiš) ji zmiňuje velmi často. Je to asi jeho dlouhodobá řekněme bolístka, dlouhodobý úkol,“ řekl Králíček.

Zároveň chce řešit interní záležitosti v hnutí. „Druhá motivace spočívá v tom, že nejsem typ člověka, který jen sedí a brblá si pod vousy. Prostě chci víc pracovat a mít vliv na to, jak se bude hnutí rozvíjet. Nepřinesu asi nějakou velkou bombu do hnutí. Ale zkrátka svou aktivitou a prací, kterou děláme sedm let v poslanecké sněmovně, chci přispět k hladkému chodu našeho hnutí,“ dodal člen sněmovních výborů pro bezpečnost, pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

Sbližování ANO a SPD?

Andrej Babiš obhájil na sobotním sněmu post předsedy ANO a vyhlásil jasný cíl: vítězství ve sněmovních volbách 2025 a návrat do vlády. Na dosažení těchto met se vázal i další výrok. Babiš totiž nevyloučil i koaliční spolupráci s SPD.

„Koalice se dělají po volbách. Uvidíme, jak dopadnou. Pan předseda vyslovil přání, abychom měli většinu. Jsou tam podle mě věci, které nemůžeme podpořit, jako třeba referendum o vystoupení z Evropské unie. Bylo by to asi velmi složité, ale nikdy neříkej nikdy. Můj favorit pro koalici to ale není,“ uvedl Králíček.

V lednu před více než rokem Babiš prohlásil, že „SPD není a nikdy nebude koaliční partner ANO“. „Vezměte si, jak rychle mění názory vláda. To je otázka dnů. Andrej Babiš je předseda a má právo určovat myšlenky a směr hnutí. Neberu to tak, že mění radikálně názor. Preference se mění podle aktuální politické situace a teď samozřejmě spolupracujeme s SPD v opoziční roli,“ uvedl Králíček.

Spolupráci se současnými vládními stranami vyloučil Babiš a skepticky se k ní staví i Králíček. „Taky si nedokážu představit, jak bychom teď skládali vládu s někým z koalice. Jejich přístup k nám je tragický. Není s námi diskutováno vůbec nic, je to děláno velmi direktivně. Pak to vychází, že se teď spojujete pragmaticky s partnerem, kterého máte vedle sebe,“ dodal poslanec, jenž ve stínové vládě ANO zastává post zmocněnce pro informační technologie a digitalizaci.

Králíček nesouhlasil s tvrzením, že se ANO orientuje hodnotově především podle předsedy. „Nemyslím si, že bychom se řídili jen podle názoru Andreje Babiše. Samozřejmě je to výrazná osobnost, ale interní diskuze probíhají a jsou mnohdy vášnivé. Na poslaneckém klubu určitě změnil názor na základě argumentů. Vždycky se mi hrozně líbí, jak jsme na sociálních sítích označováni za ovce. Jsme prezentováni jako strana jednoho muže, ale prostě to tak není,“ ohradil se zastupitel městské části Praha 4.

Babiš před prezidentskými volbami také vyhlásil, že jde o poslední možnost, jak jej volit. Nyní nevyloučil ani kandidaturu na budoucího premiéra. „Andreje Babiš pořád má právo, aby byl lídr. Má tu sílu, lidi za ním jdou. Byla by škoda, kdyby toho nevyužil. Že změnil názor? Já se mu nevidím. Prezidentská kampaň byla velmi náročná a chápu, že byl potom demotivován. Teď cítí podporu od lidí a přijde mi to jako logické vyústění,“ dodal nový člen vedení ANO Králíček.