Nejvyšší správní soud se bude zabývat silnicí R52

Brno – Ústavní soud dnes rozhodl, že se Nejvyšší správní soud musí zabývat námitkami ekologických aktivistů proti výstavbě rychlostní silnice R52 z Brna do Rakouska přes Mikulov. Komunikace má napojit Česko na rakouskou dálniční síť. Jihomoravští zastupitelé odhlasovali, že dálniční spojení Brna s Vídní nepovede přes Břeclav, kudy by to podle kritiků rozhodnutí bylo výhodnější.

U Ústavního soudu si stěžovali ekologové společně s obcemi z Pálavy a okolí Novomlýnské přehrady, kudy má R52 vést. Původně se u Nejvyššího správního soudu domáhali zrušení územního plánu Břeclavska, ten se ale jejich námitkou nechtěl zabývat.

Ekologická sdružení tvrdí, že by stavba rychlostní silnice přes Mikulov porušila cenné ekosystémy pod Pálavou a kolem Novomlýnských nádrží. Rozumnější je podle nich napojit novou spojovací dálnici na stávající dálnici D2 u Břeclavi a v rámci nové dálnice vybudovat také obchvat města. Podle státu a kraje je ale nejvýhodnější prodloužit stávající silnici R52 z Brna až do Mikulova a dále na rakouské hranice.

Česko a Rakousko mělo v září podepsat finální dohodu o dálničním spojení Brna a Vídně vedoucím přes Mikulov. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg však ministru dopravy Aleši Řebíčkovi neudělil plnou moc a z připraveného podpisu sešlo.

Strana zelených letos ve vládě prosadila také využití dálnice D2 z Brna do Břeclavi a výstavbu přípojky na hranice s Rakouskem. Stavět se tak budou obě silnice, podle odhadů by měly přijít na 23 miliard korun.