Naletěli, ať odvolají hlasování o nedůvěře, vyzval Vondráček. Opozici ale nejde jen o Babiše mladšího

Události, komentáře: Kauza Čapí hnízdo – co je a není pravda? (zdroj: ČT24)

Hlasy KSČM budou patrně zásadní při hlasování o nedůvěře vládě, které vyvolala opozice. Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček z ANO ujistil, že poslanci Babišova hnutí jednomyslně vnímají reportáž Seznamu o premiérově synovi jako manipulativní. Zároveň věří, že Babiš přesvědčil i poslance koaliční ČSSD. Opoziční strany však Vondráčkovu výzvu, aby návrh na vyslovení nedůvěry stáhly, odmítly. Šéf klubu Pirátů Jakub Michálek zdůraznil, že reportáž o Babišovi mladším byla jen „poslední kapkou“. Oba politici se střetli v pátečním pořadu Události, komentáře.

Šestice opozičních stran – tedy všechny nevládní s výjimkou KSČM, která svou tolerancí vznik vlády umožnila – v týdnu iniciovala hlasování o vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše (ANO). Podle předsedy sněmovny Radka Vondráčka (ANO) tak opoziční politici učinili kvůli „manipulativní reportáži, která rozpoutala spoustu debat“.

Připojil se tak ke kritikům reportérů serveru Seznam Zprávy Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka, kteří ve Švýcarsku vypátrali trestně stíhaného Andreje Babiše mladšího a hovořili s ním. Sabina Slonková podle Vondráčka zná spis Čapího hnízda, a tudíž i zdravotní stav premiérova syna. Sám Andrej Babiš (starší) veřejně řekl, že jeho syn trpí schizofrenií. Předseda sněmovny proto míní, že Slonková „toho člověka navedla a manipulativním způsobem s ním udělala rozhovor“.

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek ale vnímá reportáž docela jinak. „Zásadní věc, která je nová, spočívá v tom, že máme informace, že jeden z obviněných – klíčových osob v případu – měl premiérem placenou cestu na Krym místo toho, aby se dostavil na policii,“ poukázal. Debatu, která před hlasováním o nedůvěře vládě proběhne, tudíž považuje za vhodné fórum, kde premiér bude moci situaci objasnit. „Je potřeba, aby nám pan Babiš vysvětlil, jak můžeme mít důvěru ve vládu, když ani premiér nedodržuje zákony a maří policejní vyšetřování,“ prohlásil Michálek.

Radek Vondráček však opoziční politiky vyzval, aby návrh na mimořádnou schůzi a hlasování o nedůvěře stáhli. „Na začátku všeho je výpověď nemocného člověka, jeho zneužití, tak v tom máme jasno. Jestli z toho někdo dělá politickou záležitost, tak je to špatně. (…) Mohli by to ještě zvrátit, pochopit, že naletěli,“ míní.

K tomu se však opozice nechystá. Michálek uvedl, že „případ pana Babiše juniora je pouze poslední kapka za činností této vlády“. Jak poznamenal poslanec ODS Marek Benda, jsou síly před hlasováním rozložené jasně. „Bude záviset na podporovatelích vlády, což je ČSSD, komunisté a hnutí ANO, jestli se jim bude zdát, že je to slučitelné s jejich svědomím, jestli se dá pro takového premiéra ještě hlasovat,“ poznamenal.

Podle Radka Vondráčka je loajalita poslanců ANO k předsedovi hnutí a premiérovi neotřesená. „Mezi poslanci koalice máme vydiskutováno. Doufám, že i kolegové z ČSSD přijali argumenty pana premiéra,“ dodal.

Jak budou hlasovat sociální demokraté, však není ještě zcela jasné. Někteří představitelé strany se vůči Babišovi v posledních dnech vymezují a výhrady k němu mají i senátoři, jak se ukázalo například při hlasování o výzvě, aby premiér odstoupil.

Podle senátora Jiřího Dienstbiera ale budou rozhodující hlasy nakonec asi jinde. „I kdyby ČSSD hlasovala proti této vládě, tak se může stát, že se Andrej Babiš jako premiér udrží, pokud se opře o komunisty a SPD,“ soudí.

O nedůvěře vládě by měli poslanci hlasovat příští pátek. Aby byla vládě vyslovena nedůvěra, muselo by návrh podpořit alespoň 101 poslanců, zatím má opozice 92 hlasů. Vyslovit nedůvěru vládě se dosud poslancům podařilo pouze jednou. V roce 2009 padla Topolánkova vláda, když se k opozici přidalo i několik poslanců koaličních stran. Zatím naposledy se o nedůvěře hlasovalo v roce 2015, kdy byl u moci kabinet Bohuslava Sobotky.