Mladí lidé už se HIV tolik nebojí, pořád ale mají proč

Praha – Od objevení viru HIV letos uplynulo už 28 let. Za téměř třicet let výzkumu poklesl výskyt infekce přibližně o 25 procent. Pacienti už mají k dispozici celkem třicet různých léků, které nemoc zpomalí, vývoj vakcíny je ale stále v nedohlednu. Dorůstá navíc mladá generace, pro kterou už HIV není takový strašák jako pro ty předchozí. V Česku přitom loni přibylo 153 pacientů, což je od roku 1985, kdy se v zemi začalo s testováním, třetí nejvyšší roční počet případů. Ve srovnání se zbytkem světa je ale situace v České republice stále příznivá. V Evropě se řadíme mezi země s nejnižším počtem nakažených.

Američtí vědci objevili virus HIV 23. dubna 1984. Nyní se vyvíjí především léky, které by definitivně zabránily množení viru v organismu a dokázaly ho vypudit. Probíhá i výzkum vakcíny. Podle Ladislava Machaly z infekční kliniky nemocnice Na Bulovce se ale do dnešního dne nepodařilo zjistit, jakým způsobem virus interaguje s naším imunitním systémem. „Nedokážeme pochopit, jak by se mu imunitní systém mohl efektivně bránit. Nejsme například schopni vyvinout účinnou vakcínu,“ řekl Machala ve Studiu ČT24.

Machala: Kdo vynalezne lék nebo vakcínu, bude slavný a bohatý

Jednou ze zábran ve vývoji vakcíny je proměnlivost viru. V průběhu onemocnění dokáže velmi rychle měnit své vlastnosti, stává se například snadno resistentní na léky. Ty jsou pacientům k dispozici od roku 1987, nyní je jich celkem třicet druhů. „Pacienti, kteří se nově nakazí HIV infekcí, mají stejné vyhlídky jako pacienti s nově objevenou cukrovkou. Je to nemoc, která jim může život ztížit, ale nemusí ho zásadně ovlivnit na délce, ovšem za cenu náročné léčby,“ dodal.

Ladislav Machala: „Noví pacienti mi říkají, že už z toho nemají obavy, že už na to určitě brzy bude nějaký lék. S tím já bych nesouhlasil, brzo to nebude.“

V Česku je nyní 1 696 nakažených virem HIV, AIDS má 348 lidí. Peníze na prevenci ale naopak strmě klesají. Před patnácti lety šlo na kampaně a léčbu 67 milionů korun, HIV pozitivních tehdy bylo 300. Nyní jde na prevenci jen 3,5 milionu. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Vlastimila Sršně ale tehdy částka obsahovala i vyšetření a výdaje na léčbu, což už nyní neprobíhá.

Lékaři volají po masivní kampani, ministerstvo ale nic nechystá 

Lékaři upozorňují, že pro současnou mladou generaci už HIV není takový strašák jako pro ty předchozí. Nejohroženější jsou přitom dívky od 20 do 24 let a chlapci od 25 do 29 let. Odborníci proto volají po další masivní zacílené kampani. Ministerstvo ale v dohledné době žádnou nechystá. Od nakažení přitom uplyne i devět nebo deset let, než člověk začne mít zásadní zdravotní problémy. „To už je ale doba, kdy léčba není optimálně účinná. Ten, kdo si je vědom nějakého rizikového chování, tak by se měl nechat co nejdříve vyšetřit,“ upozornil Machala. Člověk se podle něj stává infekční asi týden po nákaze. Efektivně se dá HIV prokázat asi po čtyřech až šesti týdnech. 

Míst, kde se lidé můžou nechat zdarma otestovat, je ale také čím dál méně. Jedním z posledních je například Dům světla v pražském Karlíně. Každý testovací den do něj přijde zhruba 40 lidí. Jinde lidé za test zaplatí minimálně 500 korun.

Vznik HIV doprovází řada konspiračních teorií

Kde se nebezpečný vir vzal, se pořád přesně neví. Nejspíš se objevil u šimpanzů na začátku minulého století ve středozápadní Africe. Vznik nemoci ale také doprovází řada konspiračních teorií. Za jednou stojí i sovětská KGB, která uveřejnila anonymní dopis o tom, že AIDS je choroba vypěstovaná v amerických tajných laboratořích. Konspirační teorii ale do světa šířili hlavně východoněmečtí vědci. Po pádu železné opony se k tomu Rusové přiznali. Podle jiných mají epidemii na svědomí farmaceutické společnosti, které vydělávají na masové výrobě léků. Naopak politici v Jihoafrické republice dlouho popírali, že AIDS vůbec existuje. Podle nich to byl jen bělošský výmysl.

Na Zemi žije 34 milionů lidí s virem HIV, přes 25 milionů už na následky AIDS zemřelo. Ohniska epidemie se nemění. Nejvíc pacientů je v chudých asijských a hlavně afrických zemích. OSN přesto neskrývá mírný optimismus. Počet mrtvých i nově nakažených v roce 2010 klesl. Státy i soukromí dárci už vydali na boj proti AIDS přes dvacet miliard dolarů.