Median pro OVM: Dvě třetiny Čechů jsou proti plánované radarové základně

Praha - Téměř dvě třetiny občanů České republiky nesouhlasí s umístěním plánovaného amerického radaru v Česku, pro vybudování základny je 18 procent lidí. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu pro diskusní pořad Otázky Václava Moravce agentury Median. Jasný názor na radar nemá 17 procent obyvatel. Čísla přicházejí ve chvíli, kdy je základní smlouva hotova a doplňkovou dohodu SOFA doladí vyjednavači zřejmě během tří týdnů. Strvrzení obu dokumentů se podle ministerstva obrany plánuje v červnu nebo v červenci.

S americkým protiraketovým systémem souhlasí spíše mladí lidé do 35 let se středoškolských či vysokoškolským vzděláním. Češi se negativně staví také k přítomnosti zahraničních pozorovatelů na základně. Přijatelnější by pro ně byli pozorovatelé z OSN či NATO než z Ruska. „My v České republice máme jisté trauma z minulosti, a to z umístění sovětských vojsk na našem území, zejména se hovoří i o tom, že zde byly rakety středního doletu,“ komentoval negativní postoj české veřejnosti.

Náměstek ministerstva obrany Martin Barták upozornil, že Česko vyjednávalo vždy jen o inspekčních návštěvách. Dodal, že česká strana nikdy neuvažovala o přítomnosti žádného trvalého pozorovatele ani z Ruska ani z jiné země.

Nicméně i přes negativní postoj českého obyvatelstva by premiér Mirek Topolánek rád obě smlouvy, které upravují případnou stavbu radarové základny v Česku, předložil poslancům ještě do léta. Podle předsedy poslaneckého klubu ČSSD Michala Haška ale sociální demokracie ruku pro radar nezvedne. Jedním z důvodů je to, že o obou smlouvách nemají opoziční poslanci dostatek informací. Zatím mají k dispozici jen úryvky z médií.

Opozice krituje vládu i za to, že kromě poslanců nemá dostatek informací ani veřejnost. Vyjednavači slibují, žetexty smluv budou po podpisech a před předložením poslancům zveřejněny. Dohoda o pobytu amerických vojsk dosud hotová není. Nicméně zatím se předpokládá, že na základně by američtí vojáci měli dbát amerických zákonů, mimo základnu by podléhali českému právu. Dosud však není zodpovězena otázka placení daní.

Pokud by sociální demokracie v příštích volbách zvítězila, existuje možnost, že by její vláda mohla smlouvy vypovědět. Výpovědní lhůta je jeden rok, Američané by pak měli další rok na odklizení techniky a stažení vojsk. Možné vypovězení však podle Haška záleží zejména na tom, jakým způsobem by česká vláda dosáhla ratifikace smlouv.

Petr Gandalovič
Zdroj: ČT24