Liberec spustil program prevence kriminality mladistvých

Liberec - V Liberci začíná fungovat Systém včasné intervence. Jde o program prevence kriminality dětí a mládeže. Ve velkých městech totiž počet trestných činů a přestupků spáchaných mladistvými stoupá a Liberec není výjimkou.

Drogy, krádeže, loupežná přepadení. Slova, která v souvislosti s mládeží slýcháme stále častěji. Podle odborníků se dá kriminalitě mladistvích včas zabránit. Stačí prý, aby policie, soudy, státní zastupitelství, ale také školy, radnice a rodiny více a rychleji spolupracovali.

Vláda vyčlenila na prevenci kriminality pro příští čtyři roky 400 milionů korun. Finanční prostředky by měly zajistit kontrolu a pomoc mladistvím a dětem, kteří by mohli mít opakované problémy se zákonem. „Jde o to, aby se dítě dostalo do systému té péče, jejímž cílem je odklon dítěte od kriminální kariéry,“ vysvětluje Jitka Gjuričová, ředitelka odboru prevence kriminality z ministerstvo vnitra.

Kritika se snáší také na policii, bez které systém dost dobře nefunguje. Ta hraje v projektu včasné intervence nejdůležitější roli, protože má nejvíce informací z terénu. Je ale příliš zaměřená na represi a prevenci dlouhodobě zanedbává. Potvrzuje to i Miroslav Dvořák, ředitel PČR Liberec: „Policie se dneska zabývá kvantitou trestných činů a přestupků a samozřejmě je relativně zavalená a zbývá jí málo času na práci v ulicích.“

Projekt včasné intervence v Liberci není první vlaštovkou v České republice. Tento program zavedli například ve Svitavách a za pět let tam kriminalita mládeže klesla o 90 %.