KDU-ČSL představila nová programová hesla - zazněla i kritika Kalouska

Brno - KDU-ČSL dnes na celorepublikové konferenci v Brně jednala o dalším směřování strany. Podle svého místopředsedy Davida Macka se chce pokusit přilákat více křesťanů, kteří v současné době tvoří pouze čtvrtinu jejich voličů. Křesťanství by také mělo být centrálním bodem chystaného stranického programu, který bude vycházet ze čtyř hesel zaměřených především na sociální otázky. Lidovci ho chtějí představit na dubnové konferenci v Pardubicích.

Strana dnes především doplňovala hlavní zásady svého programu na dalších deset let. V této souvislosti vystoupil na sjezdu i místopředseda Senátu Petr Pithart, který ve svém projevu položil důraz na základní hodnoty, jako je rodina, vzájemná důvěra a solidarita v celé společnosti. Zároveň odmítl začlenění KDU-ČSL mezi pravici a levici, protože to prý nevystihuje některé hodnoty, které strana akcentuje.

Hesla nového programu lidovci pojmenovali jako Hnanické artikuly: „Kdo pracuje, má se mít dobře.“ „Kdo nepracuje, protože nemůže, tomu pomůžeme.“ „Kdo nepracuje, protože nechce, ať počítá jen s almužnou“ a „Kdo podvádí a krade, ať sedí v kriminále“. Detaily jednotlivých bodů strana neuvedla, chce je blíže představit až v dubnu. Jednotlivé součásti programu bude navíc teprve dopracovávat.

Jiří Čunek mluvil na konferenci o sociálně vyloučených, ale romské otázce se vyhnul. KDU-ČSL chce podle něj v programu odlišit lidi, kteří pracují, ty, kteří si sami nemohou pomoci a „ty, kteří se sami vylučují, a pak je potřeba, aby to poznali na běhu svého života“.

V otázce zdravotnictví lidovci odmítli záměr vlády převést zdravotní pojišťovny na akciové společnosti. Podle nich by pak byly vedené především ziskem a neproplácely by pacientům tolik péče a léků.

Mezi další body programu patřila vedle vzdělání a sociální spravedlnosti i problematika rodiny a národní bezpečnosti, spojená s reformou policiie. Lidovci mimo jiné chtějí prosadit, aby děti mohly v dospělosti částí odvodů, které platí státu, přispívat svým rodičům.

Část delegátů kritizovala ministra financí Miroslava Kalouska. Naráželi na prezidentskou volbu a Kalouskův konflikt s knězem a sociologem Tomášem Halíkem kvůli údajnému nátlaku na lidovecké zákonodárce ve prospěch kandidáta Jana Švejnara. Ministr financí ale dnes do Brna nepřijel.