Jeden z obviněných manažerů MUS zemřel při golfu

Praha - Miliardář a bývalý majitel TV Metropol a Pětka Luboš Měkota náhle zemřel ve věku 55 let. Podle informací serveru IHNED.cz ho v sobotu postihla náhlá příhoda při golfu v Berouně. Bývalý manažer Mostecké uhelné společnosti byl jedním z 50 nejbohatších lidí v Česku, dříve vlastnil kromě dvou televizních stanic také vysokou školu, napsal server. V kauze privatizace Mostecké uhelné společnosti Měkotu vyšetřovala protikorupční policie a od loňského listopadu měl obstavený majetek.

Měkotovo úmrtí poznamená i kauzu Mostecké úhelné, kde byl jedním ze šestice stíhaných. „Bude zastaveno trestní stíhání této konkrétní osoby, ale jaký to bude mít vliv na celou kauzu, nedokážu teď posoudit,“ komentoval Měkotovo úmrtí Tomáš Martinec, šéf protikorupční policie.

„Na golfové hřiště jsme v sobotu vysílali záchrannou službu z Berouna, na místě proběhla neúspěšná resuscitace,“ cituje server mluvčí Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje Tereza Janečková. Podle slov ředitele protikorupční policie Tomáše Martince státní zástupce Měkotovo stíhání zastaví, společně si pak budou muset vyhodnotit, jaký dopad bude mít úmrtí bývalého uhlobarona na vyšetřování kauzy.

Kvůli obstavenému majetku na konci minulého roku přestal Měkota financovat jím vlastněné televize Metropol TV a TV Pětku. TV Pětka začala vysílat v říjnu loňského roku a své působení v éteru ukončila letošního 4. února.

Měkota se ale nespecializoval jen na mediální prostředí. Donedávna byl vlastníkem Vysoké školy finanční a správní a později zde působil jako předseda správní rady. K Měkotovým zálibám patřily doutníky, motocykly a již zmíněný golf.

Reportáž Jiřího Hynka o Luboši Měkotovi (zdroj: ČT24)
  • Luboš Měkota údajně patřil mezi 50 nejbohatších lidí v zemi.
  • Většinu svého profesního života pracoval v mostecké důlní společnosti - mj. byl revírníkem, šéfem odborů, personálním ředitelem společnosti, později ve firmě zastával nejvyšší manažerské funkce, byl generálním ředitelem i předsedou představenstva.
  • V roce 2003 koupil 40 procent akcií MUS od investičního fondu Appian Central Europe Development Investment Funds PCC Limited. Zbylé podíly koupili Antonín Koláček (40 procent), Petr Pudil (10 procent) a Vasil Bobela (10 procent). V roce 2006 podíly převedli na firmu Czech Coal N. V., registrovanou v Nizozemsku.
  • Loni v červnu byli Měkota, Koláček a další obviněni ze zneužití informace a postavení v obchodním styku. Policie je podezřívá, že z MUS vyvedli 150 milionů dolarů, tedy přes tři miliardy korun, které využili na nákup akcií MUS. Někdejší šéfové MUS od počátku trestní stíhání odmítali. Policie bývalým majitelům MUS na konci loňského roku zároveň obstavila bankovní účty, cenné papíry a nemovitosti, které mají v České republice.
  • Kromě české policie privatizaci MUS již roky prověřují také švýcarské orgány kvůli podezření, že ji provázely finanční machinace. Tamní prokuratura předloni podala obžalobu na sedm lidí, bývalých manažerů MUS (včetně Měkoty) a Appian Group.
  • Letos v únoru ukončila vysílání TV Pětka, která se potýkala s problémy od konce roku 2012, kdy ji Měkota přestal financovat.