Homolka dál spolupracuje s firmami, kde zasahovala policie

Praha - Vedení Nemocnice Na Homolce nechce ukončit spolupráci se svou hlavní účetní společností Bialešová, s. r. o. V ní před měsícem provedla razii policie v souvislosti se zatčením bývalého ředitele nemocnice kvůli zmanipulovaným zakázkám. V nemocnici navíc fungují dál i dceřiné firmy podezřelé z tunelování nemocnice, a to přesto, že k jejich zrušení před časem vyzval ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Podle vedení nemocnice ale firmy nelze zrušit okamžitě.

Vedení nemocnice nechce ukončit spolupráci s účetní firmou (zdroj: ČT24)

Účetní firma získala od nemocnice zakázku v době, kdy byl ředitelem nemocnice nedávno zatčený Vladimír Dbalý. Ihned po jeho zadržení policie dorazila i do sídla společnosti Bialešová, s. r. o., a hledala tu důkazy o možném tunelování. Po několika týdnech však vedení nemocnice hlásí, že ve spolupráci s firmou bude pokračovat. „Ředitel Nemocnice Na Homolce neshledal jediné pochybení společnosti Bialešová, s. r. o.,“ stojí ve vyjádření nemocnice.

Jednatelka firmy Emilie Bialešová působila v minulosti spolu s Michalem Toběrným a Petrem Kutilem v dceřiné firmě nemocnice Holte Medical. Oba muži jsou mezi obviněnými za zmanipulovanou zakázku na digitalizaci chorobopisů a sama Holte Medical podle ministerského auditu sloužila k vyvádění peněz z nemocnice. „Já jsem uložil před několika týdny řediteli této nemocnice, aby započal proces ke zrušení dceřiných společností,“ uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Nemocnice ale přiznává, že dceřiné firmy dále využívá. I když podle auditu ministerstva zdravotnictví kvůli podezřelým transakcím přes tyto společnosti přišla v minulosti o téměř 300 milionů korun.

Podle organizace Transparency International unikají přes dceřiné firmy peníze i za současného vedení. To ale ředitel nemocnice Michal Šetlík považuje za účelovou diskreditaci, která má ovlivnit výběrové řízení na ředitele nemocnice. Do něj se hlásí i Šetlík, který nemocnici řídí druhým rokem. Výsledek nového výběrového řízení by měl být známý na podzim.