Fanoušci Spartaku Moskva se na stadionu Sparty poprali

Praha – Fanoušci moskevského Spartaku řádili na stadionu pražské Sparty. Během dnešního utkání základní skupiny Poháru UEFA s domácím týmem se příznivci ruského celku snažili vtrhnout na trávník, což se dokonce jednomu z nich podařilo. Následné nepokoje vyústily v poločasové střety s policejními těžkooděnci, jimž se nakonec ve spolupráci s pořadatelskou službou podařilo divoké fanoušky vytlačit do rohů hlediště.

Podle velitele zásahu, jehož slova po utkání novinářům tlumočil sparťanský mluvčí Jakub Otava, bylo zadrženo deset Rusů, z toho osm na stadionu a dva mimo něj. Zraněno bylo šest ruských fanoušků a asi deset pořadatelů. Delegát UEFA označil ve své zprávě zákrok policistů a pořadatelské služby za adekvátní a opodstatněný.

Do Prahy zavítaly podle odhadů dva až tři tisíce Rusů, které se rozptýlily do sektoru naproti Letenské pláni. Příznivci Spartaku se rozdělili na dvě skupiny, jedna z nich dokonce zaujala místa, kde obvykle sedí sparťané.

Možné nepokoje signalizoval už úvod dnešního duelu. Z kotle ruského vicemistra přiletěla ke středu hřiště světlice, která jen těsně minula jednoho z domácích hráčů. Přibližně po půlhodině pak vtrhl na hřiště příznivec Spartaku se světlicí a přes celou plochu doběhl až ke sparťanské brance, kde ho zpacifikovali pořadatelé.

Největší nepokoje ale nastaly těsně před pauzou. Zdivočelý dav hostujících fanoušků se opět pokusil proniknout na trávník, v čemž jim chtěla zabránit pořadatelská služba. To odstartovalo rvačku, do níž se přibíhali zapojit i další Rusové z vedlejšího sektoru.

Letenským stadionem duněly výbuchy dělbuchů, na hřiště létaly světlice a dýmovnice. Těžkooděncům se během první půle podařilo moskevské příznivce zatlačit do rohů hlediště, ale bitky pokračovaly i mimo ochozy. Podle České televize dokonce Rusové napadli i sparťanského maskota.

Po 25 minutách druhé půle se pořadatelé postavili mezi oba tábory, kde vydrželi až do konce utkání. Redaktor ČT Luboš Rosí krátce po skončení utkání nevyloučil, že se fanoušci ještě střetnou v pražských ulicích.