Do čela Akademie věd má namířeno Zažímalová. Je jedinou kandidátkou

V čele Akademie věd ČR by mohla stanout v roce 2017 biochemička Eva Zažímalová. Je jedinou adeptkou na funkci předsedkyně této instituce. Do páteční půlnoci, dokdy byla uzávěrka přihlášek, nepřišel od akademických ústavů návrh na jiného kandidáta. Profesorce Zažímalové vyjádřilo podporu již 40 z dvaapadesáti ústavů. Dlouholetému šéfovi největší výzkumné instituce v ČR Jiřímu Drahošovi končí mandát příští rok na jaře, volební sněm se uskuteční ale již letos 15. prosince.

 „V tuto chvíli to vypadá, že by měla s takovouto masivní podporou vyhrát,“ řekl mluvčí Akademie věd Jan Martinek. Podle jeho tvrzení má Zažímalová podporu čtyřiceti z 52 ústavů. Martinek nepředpokládá, že by se mohl ještě objevit další kandidát. Návrhy mají ústavy posílat dva měsíce před volebním sněmem, aby kandidát měl čas předložit svůj program.

Předsedu AV ČR jmenuje z členů akademického sněmu a na jeho návrh také odvolává prezident republiky. Kandidát tedy musí být členem sněmu. Funkční období předsedy je čtyřleté, ve funkci může být nejvýše dvě po sobě jdoucí období.

Pracoviště AV ČR nemusejí navrhovat svého kandidáta, ale mohou vyjádřit podporu tomu, kdo pracuje v jiném ústavu.

Patří k nejuznávanějším českým vědkyním. Od roku 1983 pracuje v Ústavu experimentální botaniky AV ČR (dříve Československé akademii věd), v letech 2003 až 2007 byla zástupkyní ředitele a do roku 2012 ústav vedla.

O rok později se stala členkou Akademické rady a na starosti má i hodnocení výzkumných organizací. Je profesorkou Univerzity Karlovy pro obor anatomie a fyziologie rostlin.

Věnuje se molekulárním mechanismům účinku rostlinných hormonů. Její výzkum zaměřený na auxiny může mít využití například v zemědělství.

Předsedkyně Akademie věd Eva Zažímalová
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš