Vinaři začínají lisovat slámové víno

Jižní Morava  - Vinaři na jižní Moravě začínají s výrobou slámových vín. Hrozny musejí ležet na slámě minimálně tři měsíce. Leden je tak jedním z prvních termínů, kdy mohou vinaři začít hrozny lisovat. Slámové víno je pro spotřebitele atraktivní, vyrábí se ale v menších objemech. Nejedná se přitom o žádnou levnou záležitost, labužníci jsou ale ochotni si připlatit.

Výroba slámových vín není levnou záležitostí, z čehož plyne i jejich výsledná cena. Podle odborníků z Národního vinařského centra proto nelze očekávat, že by spotřeba slámových vín kopírovala celkový nárůst spotřeby vína. Špičková slámová vína v ČR produkují jak menší firmy, tak větší výrobci, například Znovín.

Slámové víno

Patří do kategorie jakostních vín s přívlastkem, lze jej tedy vyrábět až po ověření cukernatosti Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí. Cukernatost musí dosáhnout při lisování alespoň 27 stupňů, ale výjimkou nejsou například ani hodnoty dosahující 60 stupňů.

1 minuta
Sommeliér Luděk Machala o slámovém víně
Zdroj: ČT24

Jedním z výrobců, který se slámovým vínem dlouhodobě zabývá, je Petr Marcinčák z Novosedel na Břeclavsku. „Letos jsme zpracovávali vzhledem k nižší kvalitě vína polovinu loňské úrody pro výrobu slámového vína, tj. celkem 12 tun,“ říká vinař. Slámové víno dnes zpracovávané se bude lahvovat za dva roky a za dva a půl půjde na trh. Dalším důvodem, proč produkci slámového vína i ledového vína omezil, je zásoba, kterou má. „Tato vína vydrží desítky let, jsou nesmrtelná,“ uvedl Marcinčák. Podle něj slámové víno není ještě příliš rozšířené. Je to podle Marcinčáka dáno složitou technologií výroby, která je spojena i s určitým rizikem. Sám s lisováním hroznů čeká, až jejich cukernatost dosáhne 40 až 50 stupňů.

„Dá se předpokládat, že za 2,5 roku bude slámového vína na pultech méně, a bude proto ještě dražší než to letošní,“  shrnuje Petr Marcinčák. Podle dostupných statistik Národního vinařského centra se v roce 2009 v ČR vyrobilo 41 vzorků slámových vín o objemu 192 hektolitrů. Nejobvyklejšími odrůdami pro výrobu slámových vín jsou veltlínské červené rané, tramín červený, veltlínské zelené a frankovka.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Archiv

Válka na Blízkém východě minutu po minutě: říjen 2023

1. 12. 2023

Za smrt pacientky ve zlínské nemocnici může personál, konkrétního viníka ale policisté nenašli

Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně pochybila při endoskopickém výkonu, po kterém jedna pacientka zemřela a jedna byla těžce zraněna. Podle policie selhal zdravotnický personál, když zaměnil sterilní látku za desinfekci. Konkrétního viníka se ale nepodařilo najít a kriminalisté tak případ odložili. Informovala o tom mluvčí zlínské policie Monika Kozumplíková. Nemocnice je v současnosti vyšetřována také kvůli nákaze pacientů a personálu salmonelózou – celkem onemocnělo 68 lidí.
16. 1. 2020

Před 30 lety se snídalo u Mitterranda. Husák musel počkat, přednost dostal Havel

Za tradiční prvenství Francoise Mitterranda bývá považován fakt, že se stal prvním socialistickým prezidentem v dějinách Francie. Výrazná osobnost evropské politiky 20. století má ovšem význam i pro dějiny české, potažmo československé – Mitterrand byl totiž prvním západním státníkem, který před rokem 1989 jednal s představiteli tuzemského disentu, a postavil je tak téměř na roveň Husákovy a Jakešovy nomenklatury.
9. 12. 2018

Ferdinand Peroutka. Muž střední cesty, kterou zavály dějiny

Novinář Ferdinand Peroutka, nejzvučnější hlas české názorové publicistiky 20. století a břitký kritik nacistické i komunistické totality, označil svého předchůdce Karla Havlíčka Borovského v dobrém slova smyslu za muže střední cesty. On sám jím byl také - jen mu ji zavály dějiny. Od jeho smrti právě uplynulo čtyřicet let.
25. 2. 2015Aktualizováno20. 4. 2018
Načítání...