Přátelství Julese a Jima nerozbije ani femme fatale

Brno - V brněnské Redutě dnes bude mít premiéru hra Jules a Jim, dílo francouzského spisovatele Henri-Pierra Rochého, které oslavuje přátelství a rozplétá otázku milostného trojúhelníku. Diváci dostanou jedinečnou možnost usednout přímo na jeviště a sledovat příběh z bezprostřední blízkosti.

Jules a Jim – dva nerozluční přátelé, do jejichž trochu bohémského života vstoupila femme fatale. Katty. Může stejně milovat oba dva? A obstojí před tímto milostným trojúhelníkem přátelství obou mužů? Takové otázky rozebírá nové představení na scéně brněnské Reduty.

„V příběhu je nejvíc strhující to, že to mužské přátelství přetrvá všechny překážky, i to, když se mezi ně vloudí femme fatale. Přes to všechno zůstává přátelství daleko pevnější hodnotou než láska ve vší své vrtkavosti a marnivosti,“ popsala režisérka Anna Petrželová.

NO COMMENT: Divačky v Redutě oslnil Jules i Jim (zdroj: ČT24)

Příběh vtahuje diváka do děje o to více, že se odehrává v jeho těsné blízkosti – hlediště tentokrát zůstane prázdné. „Rozhodli jsme se, že bude nejhezčí a nejintimnější, když posadíme diváctvo přímo na jeviště, aby mohli být hercům blíž a mohli s nimi více souznít,“ vysvětlila režisérka.

„Divák se nemusí bát, že bychom ho tahali na jeviště. Chceme mu dát najevo, že o něm víme,“ dodal herec Michal Daleký.

Příběh Julesa a Jima staví na skutečných základech – sám spisovatel Henri-Pierre Roché měl podobnou zkušenost s polygamním životem, v němž se o jednu ženu dělil s přítelem, německým spisovatelem Franzem Hesselem. Po Rochého smrti se Jules a Jim stal bestsellerem.