Ostravští strážníci školili řidiče, jak postupovat při dopravní nehodě

Ostrava - Strážníci učili ostravské řidiče, jak postupovat při dopravní nehodě. Povinnosti přímých účastníků i svědků nehod zařadila do programu svých kurzů kvůli nepříznivým statistikám. Od nehody se zraněním ujelo v loňském roce v Česku více než 800 řidičů.

Marihuana za volant nepatří, Policie České republice se volá k nehodám, u kterých je škoda vyšší než 100 tisíc korun, i svědek nehody, který neposkytne první pomoc, se dopouští trestného činu. Taková a další pravidla si přišlo na služebnu městské policie poslechnout více než dvacet řidičů. „Každý den jezdím s mamkou z práce, tak mě napadlo, že kdyby náhodou byla nějaká nehoda, tak ať vím, jak se chovat. Některé zákony jsem vůbec neznala,“ uvedla účastnice kurzu.

Preventista ostravských strážníků Petr Matouš připomínal, že i když člověk havaruje, nemá zmatkovat, má použít výstražný trojúhelník a zdržet se alkoholu. Nesmí zapomenout sepsat záznam o nehodě, který podepíšou všichni účastníci. Kvůli tomuto zdržení řidiči často ujíždí i od nehod bez zranění. V Ostravě je to každý třetí den. Policie doporučuje řidičům, aby si na frekventovaných parkovištích své auto před odchodem vyfotili. „Když přijdu k poškozenému vozu, tak pak mám třeba šanci podle poznávací značky zjistit, kdo stál vedle mě,“ vysvětloval Matouš.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Součástí bezplatného kurzu pro veřejnost byla i sebeobrana, účastnili se dozvěděli, jak setřást útočníka a utéct. „Je rozhodně dobré vědět, kam kopat, co s rukama, kam rychle utíkat,“ vysvětlovala školitelka. Jako nejlepší obranný prostředek doporučila slzný plyn, který umí do pěti metrů útočníka velmi přesně zasáhnout.

Podobné kurzy pořádá městská policie každý měsíc. Tématem toho dalšího budou zásady první pomoci.