Nehrajeme „kratce“, hrajeme už 60 let

Ostrava - „Nehrajeme kratce, hrajeme už 60 let“, hlásá hrdě do světa Janáčkova filharmonie Ostrava. Ano, tento skvělý ostravský orchestr oslaví v lednu 2014 neuvěřitelné 60. narozeniny. A nejenže se nechystá do starého železa, naopak připravuje se na vstup do jubilejní sezóny se zcela novým, mladistvým vzhledem. Ani ho nepoznáte! Snad jen podle předností, která léty spíše sílí - plný, sytý zvuk, muzikální projev a technická vyspělost. To jsou pevné, neotřesitelné základy, na nichž lze stavět.

Janáčkova filharmonie Ostrava se na oslavy, které budou spíše symbolické, patřičně připravuje.  Vše, co se chystá, se nese v duchu jediného hesla – to nejlepší pro posluchače. Ať už ty věrné či ty potenciální. Hlavně ty druhé jmenované by chtěla Janáčkova filharmonie oslovit a přesvědčit, že je tu, ve skvělé kondici a má co nabídnout.  Nové logo, a potažmo nový vizuální styl, nové koncertní řady, zajímavou dramaturgii, vynikající sólisty a dirigenty, další koncertní místa a spoustu dalších novot. V čele Janáčkovy filharmonie stojí od roku 2012 ředitel Jan Žemla, pro kterého je nastávající sezóna příležitostí převést v činy své představy.

Shirley Brill
Zdroj: ČT24/JFO

Předně se posluchači mohou těšit na svěží a nápaditou dramaturgii, která je tvořena pestrou mozaikou hudebních děl a skladatelů napříč staletími i kontinenty. V souvislosti s Rokem české hudby 2014 můžeme prozradit, že se v programech jednotlivých koncertů objeví autoři (Klega, Báchorek, Kubín, …), jejichž díla v Ostravě celá léta nezazněla. 

Změn dozná také spektrum koncertních cyklů. V novém hávu se představí velký symfonický cyklus, zkrátka nepřijdou ani příznivci komornějších představení, novou přitažlivější podobu bude mít také prezentace mladých talentů a na scéně se objeví zcela nová koncertní řada určená dětem a jejich (pra)rodičům. Hlavním důvodem změny je snaha, co možná nejvíce vyjít vstříc individuálním požadavkům a potřebám posluchačů. Ti budou moci volit mezi návštěvou jednotlivého koncertu, abonmá na uvedené koncertní řady, nebo nově také kombinovaným abonmá – vlastní výběr 6 různých koncertů napříč všemi cykly.

Úplnou novinkou je pak nedělní Rodinný cyklus, v němž chce Janáčkova filharmonie upřít svou pozornost na nejmenší posluchače. Krátké cca padesátiminutové koncerty jsou dramaturgicky zacíleny na poznávání a přiblížení základů hudby - rytmu, barvy, dynamiky, melodie. Hlavním cílem je zábavnou formou přiblížit dětskému posluchači obrovskou šíři světa hudby - prožít si hudbu, aktivně se účastnit poslechu, případně i společně muzicírovat s orchestrem a se svými nejbližšími. 

Měnit se však nebude jen struktura jednotlivých koncertních řad. Janáčkova filharmonie se totiž chystá i častěji opouštět „domácí“ sál v Domě kultury města Ostravy a hledat ve městě další místa ke své prezentaci. Proto se jeden z cyklů, který představí zajímavé projekty s vynikajícími interprety (Pavel Šporcl, Eva Urbanová, Hradišťan, Iva Bittová), bude odehrávat v multifunkční hale Gong v Dolní oblasti Vítkovice. Čtyři populárnější koncerty v Gongu jsou vedle Rodinného cyklu dalším vykročením Janáčkovy filharmonie vstříc široké veřejnosti.

Kirill Gerstein
Zdroj: ČT24/JFO

Pozvánku k vystoupení s ostravským orchestrem v jeho 60. sezóně přijaly ale také mnohé ze současných zahraničních hvězd - např. Kirill Gerstein nebo Shirley Brill.  Ale i za dirigentským pultem se vystřídá celá řada mistrů svého oboru (Ilyich Rivas, Heiko Mathias Förster, Aleksandar Marković, Leo McFall a další). Mezi nimi se bude v průběhu sezóny pečlivě vybírat budoucí šéfdirigent, což je jednou z priorit následující sezóny. 

Tím nejdůležitějším úkolem pro Janáčkovu filharmonii Ostrava však stále zůstává, co nejlépe zprostředkovávat posluchačům nezapomenutelný hudební zážitek.