Kraj poskytne pět milionů na sociální služby

Ostrava - Pět milionů korun. Takovou částku schválili moravskoslezští radní jako mimořádnou dotaci organizacím, které poskytují sociální služby. Většina z nich už totiž nemá peníze na další provoz. Až tři tisíce lidí mohou od dubna zůstat bez pomoci.

Handicapovaní, senioři i lidé bez domova. V Moravskoslezském kraji zatím mají k dispozici 630 služeb sociální pomoci. Od dubna ale zřejmě o většinu z nich přijdou. Evropské dotace, ze kterých byly placené, skončily a stát ani kraj zatím chybějících 220 milionů nenašel. „U nás je to asi 665 klientů a 100 zaměstnanců, kteří ztratí práci, případně přijdou o tuto službu,“ uvedla Romana Bélová ze Slezské diakonie. Radní kraje rozhodli, že z rozpočtu uvolní mimořádnou dotaci 5 milionů. Požádat o ni ode dneška mohou všichni, kteří sociální služby poskytují. „Budeme samozřejmě žádat, ale 5 milionů je kapka v moři, jestliže chybí 220 milionů v rámci kraje,“ říká ředitel Charity ostravsko-opavské diecéze Lukáš Curylo.

Reportáž Drahomíry Račákové a Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Poskytovatelé sociálních služeb mohou o dotaci požádat do 23.března. Jestli jim úřad MS kraje vyhoví, se dozví 6. června, kdy zasednou krajští zastupitelé. Ministerstvo práce ale říká, že kraj letos dostal od státu na sociální služby o téměř 40 milionů více než loni. „Tu politiku čerpání prostředků z evropského sociálního fondu nastavil sám MS kraj, který tímto způsobem řešil mnoho aktivit, které by mohl zajišťovat ze svého rozpočtu,“ tvrdí mluvčí MPSV Táňa Švrčková. Vedení kraje se chce v nejbližší době sejít osobně s premiérem Nečasem. Nevylučuje ani nátlakové akce nebo stávku.