Frýdecko-místecká nemocnice musí vypsat nový tendr na zateplení

Frýdek-Místek - Nemocnice ve Frýdku-Místku musí zopakovat výběrové řízení na firmu, která za třicet milionů korun zateplí její budovy. Rozhodl o tom Úřad pro ochranu hospodářské soutěže kvůli neprůhlednostem při výběru původního vítěze tendru. Frýdecko-místecká nemocnice tak opět osloví všech dvacet firem, které o zakázku bojovaly.

„Nemocnice porušila zákon o veřejných zakázkách tím, že nezdůvodnila ve své zprávě vítěznou nabídku a komise tak nemohla posoudit, zda byl výběr transparentní,“ vyjádřila se místopředsedkyně Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Eva Kubišová. „Já musím trvat na tom, že jsme nikoho nezvýhodňovali, ale nález Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže musíme respektovat,“ podotkl ředitel Nemocnice Frýdek-Místek Miroslav Přádka.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Původní výběrové řízení vypsala nemocnice už loni v prosinci. Zvítězila brněnská firma Unistav. Druhá v pořádí, firma DecPlast z Příbora, se ale odvolala a antimonopolní úřad jí dal za pravdu. Vedení DecPlastu se kvůli citlivosti případu zatím před médii nechce vyjadřovat. Majitelem nemocnice je hejtmanství Moravskoslezského kraje. Podle náměstka hejtmana Karla Konečného se při dalším výběrovém řízení nesmí chyba opakovat, protože tím dochází ke zdržení. Vedení frýdecko-místecké nemocnice chce nového vítěze zakázky vybrat ještě letos. Zateplovat by se mělo začít příští rok na jaře. Nemocnice si tím slibuje ušetřit tři miliony korun ročně.