Byla objevena živoucí fosilie, ryba Latimérie podivná

Johannesburg - U břehů Jihoafrické republiky poblíž ústí řeky Chalumna byla 23. prosince 1938 vylovena zvláštní ryba nazvaná Latimérie podivná, která zanedlouho získala mezi biology přezdívku živoucí fosílie. Dlouho se totiž mělo za to, že podobní živočichové obývali oceány naposledy před desítkami milionů let. Nález tohoto živého exempláře, známého do té doby jen z otisků v horninách, se zařadil mezi největší zoologické objevy 20. století.

Latimérie podivná, latinsky Latimeria chalumnae, je výrazně modrá, obvykle metr a půl dlouhá ryba, která má svalnaté párové ploutve a namísto ocasu trojitý lalok. Právě párové ploutve jsou jakýmsi mezistupněm mezi ploutvemi dnešních ryb a končetinami suchozemských živočichů. Při porovnání ulovených latimérií s otisky jejich prapředků vyšlo najevo, že přes uplynulé desítky milionů let se evoluce této ryby kupodivu téměř nedotkla. Latimérie jsou tedy pravděpodobně jedním z mezistupňů vývoje obojživelníků.

Druhý kus tohoto vzácného tvora byl uloven až po dlouhých čtrnácti letech u Komorských ostrovů. Pro tamní domorodce prý však nebyla tato dravá ryba ničím neznámým. Historický objev u břehů Jihoafrické republiky tak byl zřejmě jen dílem náhody.

Latimérie podivná je díky její velmi malé populaci čítající zřejmě jen několik set jedinců zařazena do seznamu kriticky ohrožených živočichů.