Satelitní vůz zprostředkuje desítky přenosů měsíčně

Už tři měsíce využívá brněnská redakce zpravodajství nový satelitní vůz zkráceně nazývaný SNG. Diváci nejen ČT24, ale i regionálního zpravodajství si už na živé zpravodajské přenosy zvykli, brněnské studio je zajišťuje desátým rokem. Za tu dobu se před kamerami vystřídaly stovky respondentů, televizní štáby navštívily řadu míst, aby zprostředkovaly informace přímo z místa, kde k událostem dochází. Jak takový pracovní den vypadá z pozice posádky vozu?

Je krátce před šestou hodinou ranní a v centru Brna je ještě relativní klid. K pasáži Typos na Jezuitské ulici přijíždí Vilém Urbánek, který společně s dalšími třemi techniky zajišťuje vysílání z exteriérů. Dnes vyjíždí s druhým členem posádky Vladimírem Lukou na česko-slovenské pomezí ke Vsetínu, kde působily partyzánské jednotky.  Po sedmdesáti letech si lidé připomínají události z konce druhé světové války. „Nejdříve pojedeme do Leskovce k Juříčkovu mlýnu a odtud potom do Prlova, tam je naplánovaný vstup před polednem,“ naznačuje cíl cesty Vilém Urbánek. 

To se ale může samozřejmě během dne změnit. Posádka SNG vozu je v neustálé pohotovosti. Televizní zpravodajství je živý organismus, který se neustále mění. Na to musí být připravena i obsluha vozu. Nikdy neví, kdy v daný den dorazí zpět do Brna. V případě mimořádných událostí, jako byl například požár lesa u Bzence  nebo výbuchy ve Vrběticích, to může být i několik dní.

K Juříčkovu mlýnu dorážíme s dostatečným předstihem, aby technici uvedli vůz do vysílání schopného stavu. „Když jsou ideální podmínky, dá se vše nachystat i za 20 minut,“ sdělil Vladimír Luka. Ty dnes ale možná nebudou, alespoň podle výrazu Viléma Urbánka. Lokalita, odkud má za několik desítek minut vstupovat Josef Kvasnička do vysílání čtyřiadvacítky, je totiž v zalesněném údolí. Než SNG vůz definitivně zaparkuje, bere Vilém Urbánek speciální přístroj a jde ven změřit, jestli vysílač umístěný na střeše vozu uvidí na družici, přes kterou se bude signál přenášet.

Satelitní vůz brněnského zpravodajství (zdroj: ČT24)
Vilém Urbánek odbavuje vysílání
Zdroj: ČT24/ČT Brno

„Máme štěstí, že na stromech ještě není listí,“ pochvaluje si opožděné jaro v Beskydech. V létě bychom tady měli s odvysíláním vstupu větší problémy. Auto je zaparkované a Vilém začíná oživovat elektroniku ve voze a domlouvat s pražskou režií detaily spojení. Vladimír zatím natahuje kabel do místa vzdáleného několik desítek metrů, aby k němu připojil kameru, ze které jde signál do vozu, odtud pak přes družici na Kavčí hory a pak dál do televizních přijímačů. To vše se zpožděním jen několika vteřin.

Za necelou hodinu je vše připraveno, na místo, kde se koncem války odehrály tragické události, už ze Zlína přijel i Josef Kvasnička s kameramanem Jiřím Janiškou a ze Vsetína respondent, se kterým Josef povede rozhovor přímo do vysílání.

Josef Kvasnička s respondentem
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Krátce před devátou hodinou rozhovor končí, protože jsou nachystány zprávy. Posádka SNG vozu může vše sbalit a odjet na další místo, odkud bude Josef vstupovat za necelé 3 hodiny.

Sbalení techniky do auta je rychlejší než příprava na vysílání, a tak po půlhodině můžeme pokračovat do Prlova. Ani tam nenastávají žádné komplikace, takže celý koloběh začne nanovo. Oživení vozu, připravení techniky a pak už jen čekání na příjezd redaktora a pokyn z pražské režie. Ve 12:00 si může posádka vozu udělat další čárku do seznamu navštívených míst a krátce před 13:00 vyrazit zpět do Brna. „Pro dnešek je to všechno,“ uzavírá jeden klidnější pracovní den Vilém Urbánek. „Zítřek strávíme na přehradě, kde se zahajuje další sezona lodní dopravy,“ plánuje ještě další službu.

Vydáno pod