Radovan Krejčíř je středem pozornosti již od června 2005

Praha - Kontroverzní podnikatel Radovan Krejčíř, který je obviněn z podvodu, zločinného spolčení a z přípravy vraždy, se středem pozornosti médií stal 18. června 2005. Tehdy utekl policii při domovní prohlídce v jeho vile v Černošicích u Prahy, a připravil tak o místo tehdejšího policejního prezidenta Jiřího Koláře.

Záhy po něm odcestovala do zahraničí i jeho žena Kateřina se synem. Společně se sešli v Dubaji, odkud odletěli na Seychelské ostrovy, kde si již dříve zařídili státní občanství.

Krejčíř byl v této souvislosti obviněn z maření výkonu úředního rozhodnutí a hrozilo mu až pět let vězení. Policie však nakonec odložila jeho stíhání za jeho útěk policistům pro neúčelnost.

Ještě v červnu soud vydal na Krejčíře mezinárodní zatykač, nicméně Seychely jej odmítly vydat. Mezitím, v srpnu 2006, ostravský krajský soud uložil Krejčířovi trest 6,5 roku vězení a pokutu tři miliony korun za podvod z roku 1996.

Česká republika také začala usilovat o podepsání smlouvy o vydávání hledaných osob. Návrh takové smlouvy ČR s představiteli Seychelských ostrovů podepsala v únoru 2007. Nicméně Seychely do případu již nevstoupily, protože 21. dubna téhož roku Krejčíře zatkla jihoafrická policie na mezinárodním letišti v Johannesburgu. Podnikatel do JAR přicestoval pod falešnou identitou.

Soud jej poslal okamžitě do vazby. Záhy Krejčíř prohlásil, že v JAR požádal o politický azyl a že se chce v zemi usadit natrvalo. Jeho právní zástupci dosáhli toho, že odvolací soud v Johannesburgu jej 4. června 2007 propustil na svobodu. O týden později předala ČR Jihoafrické republice žádost o vydání Krejčíře a diplomatickou nótu, ve které žádala o vysvětlení postupu při jeho propuštění z vazby. Vrchní soud v Johannesburgu rozhodl, že Krejčíř může být znovu zatčen. Jednak kvůli žádosti o vydání a jednak proto, že přicestoval s padělaným pasem. Krejčíř se poté dobrovolně dostavil do kanceláře svých právníků v Johannesburgu a policie jej následně zatkla. Krejčíř tak skončil opět ve vazbě.

Soud v Johannesburgu 6. července rozhodl o Krejčířově propuštění na kauci ve výši tří milionů korun. Vydávací řízení s Krejčířem začalo 13. září. Soud při něm zmírnil podmínky, za nichž podnikatele propustil na kauci z vazby.

Soud nakonec Krejčíře nevydal. V této věci měl soud rozhodnout již loni 14. prosince. Soudce se však tehdy omluvil, že rozhodnutí neučiní, neboť na něj neměl dostatek času. Dále oznámil, že právní postavení ČR v procesu se zkomplikovalo tím, že Krejčíř požádal v JAR o politický azyl. Řízení o něm běží souběžně se soudem o vydání. Toto rozhodnutí ale zdaleka není konečné, podle místních pozorovatelů může celý případ skončit až v horizontu několika let.