Americké vojenské letadlo zavinilo v Itálii smrt 20 lidí

Cavalese (Itálie) - V horském letovisku Cavalese nedaleko Trenta v italských Dolomitech přeseklo 3. února 1998 nepřiměřeně nízko letící americké průzkumné vojenské letadlo nosné lano kabinové lanovky. Jedna kabina se zřítila do stometrové hloubky. Bylo v ní dvacet turistů z Itálie, Německa, Belgie a Nizozemska. Všichni zahynuli. Pilot Richard Ashby se svým strojem EA-6B Poder zadním kormidlem protrhnul nosné lano, ale podařilo se mu v pořádku přistát na základně v Avianu. Pilot odmítnul odpovídat před italským soudem a byl později souzen z neúmyslnéno zabití a zabití z nedbalosti v Severní Karolíně. Porota uznala argumenty obhajoby, že pilot neměl lanovku zakreslenou na mapě a navíc mu prý nefungoval výškoměr.

Žádný z viníků neštěstí nebyl nikdy potrestán. Pouze pilota letounu poslal v květnu následujícího roku americký vojenský soud na šest měsíců do vězení - ovšem za to, že nechal zničit videozáznam osudného letu, který toto neštěstí dokumentoval, a bránil tak vyšetřování. Za to, že způsobil smrt dvaceti lidí, ho týž soud dva měsíce předtím v plném rozsahu zprostil viny.
 
Tragédie vyvolala protiamerické demonstrace v celé Itálii. Politici požadovali odchod všech amerických vojáků ze svého území. Tehdejší prezident Bill Clinton se musel Italům několikrát omluvit.