V trafikách se poprvé objevil český Playboy

Praha - První číslo české mutace snad nejslavnějšího časopisu pro pány se objevilo v trafikách 26. dubna 1991. Jeho 65 tisíc výtisků se rychle vyprodalo. Jednalo se o šestnáctou verzi prestižního měsíčníku v jiném než anglickém jazyce na světě. V postkomunistické Evropě si "svůj" Playboy mohli dříve přečíst jen Maďaři. Od roku 1991 zdobilo první stranu časopisu mnoho českých i slovenských celebrit. Role takzvané Plamaymate, tedy dívky měsíce, je prestižní záležitostí. Vyzkoušely si ji například Jana Štefánková, Simona Krainová, Agáta Hanychová a řada dalších.

Nápad na stvoření čistě pánského časopisu se zrodil v padesátých letech v hlavě mladého amerického novináře Hugha Hefnera. První číslo časopisu Stag Party s tehdejším sex symbolem Marylin Monroe na obálce vyšlo v prosinci 1953. Jméno Playboy získal měsíčník až po protestech vydavatelů časopisu Stag. Slavné logo králíčka se objevilo v roce 1954.

Kromě fotografií obsahuje Playboy také seriózní články a povídky. „Před Playboyem vlastně lidé vůbec neměli sexuální život, ten jsme vynašli až my,“ prohlašuje hrdě zakladatel časopisu po padesáti letech jeho existence. Pravdou však je že Playboy je o mnoho konzervativnější než jeho mladší následovníci. Seriózní image dnes magazínu spíše škodí a je i příčinou jeho finančních problému. Vydavatelství Playboy dnes vydělává hlavně na provozu internetových stránek a televizních kanálů.