Italský premiér Aldo Moro nalezen zastřelený

Řím - Po 55 dnech věznění byl bývalý předseda italské vlády Aldo Moro nalezen 9. května 1978 zastřelený v kufru auta na via Caetani. Únos a vražda populárního křesťanského demokrata a italského expremiéra Alda Mora (61) byla událostí, která šokovala celou Itálii. Akci provedli členové ultralevicových Rudých brigád. Moro patřil ke stálicím politické scény, poslancem Křesťanskodemokratické strany byl od roku 1946. Na přelomu 50. a 60. let stál v jejím čele jako generální tajemník, zastával také funkci premiéra. V březnu roku 1978 měl Moro namířeno do parlamentu. Ze svého římského bytu cestoval v tmavomodrém fiatu s řidičem a karabiniérem a v doprovodu dalšího vozu tříčlenné policejní eskorty. Na trase severní částí metropole se před Morovo vozidlo natlačil bílý fiat. Ten na křižovatce via Mario Fani prudce zabrzdil, přičemž zezadu do něj narazil jak politikův automobil, tak i doprovod. Teroristé při přestřelce zabili pět policistů, zajali Mora a odvezli ho autem připraveným opodál.

Ke zločinu se přihlásily Rudé brigády (Brigate Rosse), které požadovaly propuštění jejich soudruhů. Moro byl nakonec po 55 dnech věznění, 9. května 1978, nalezen zastřelený v kufru auta na via Caetani, na půli cesty mezi sídly křesťanských demokratů a komunistů.

Teroristé byli dopadeni a potrestáni, Na doživotí byl například odsouzen Germano Maccari. Raimondo Etro si za spoluúčast odnesl 24,5 roku vězení. Přesto stále panují dohady, zda levičácká skupina byla schopna sama tak náročnou akci provést a zorganizovat. Existují spekulace, že se Mora chtěly zbavit tehdejší politické špičky.

Morovým únosem vyvrcholila série akcí Rudých brigád, které v roce 1969 založil bývalý vůdce teroristické skupiny Černý řád Renato Curcio se studenty sociologické fakulty Svobodné tridentské univerzity. Neústupný postoj italské vlády však způsobil, že obávaná organizace ke konci 80. let degenerovala na skupinku vrahů bez politické přitažlivosti. Brigády se poté odmlčely, aby koncem 90. let obnovily aktivity. Vraždy vládních poradců, Massima D'Antony a Marka Biagiho, nesly v letech 1999 a 2002 opět podpis pěticípé hvězdy v kruhu.