Generál Charles de Gaulle podruhé „zachránil“ Francii

Paříž - Až na pokraji občanské války se podle některých ocitla Francie v květnu 1958, kdy se její armádní důstojníci v Alžírsku vzbouřili proti vládě v Paříži. S prozíravým řešením tehdy přišel francouzský prezident René Coty, který 29. května pověřil sestavením vlády „nejvěhlasnějšího z Francouzů“, generála Charlese de Gaullea. Tomu se v následujících deseti letech podařilo nejen stabilizovat politický systém, ale také vydobýt pro Francii důstojné postavení na mezinárodní politické scéně. De Gaulle se do čela vlády vrátil po 12 letech v politickém ústraní. Situace v Alžírsku, které bylo součásti Francie, byla velmi napjatá. V zemi zuřila válka za nezávislost. Francouzští důstojníci měli v zemi k dispozici asi 900 tisíc mužů, proto se rozhodli převzít situaci v zemi do svých rukou. Dnem D se stal 13. květen 1958, kdy moc v Alžíru uchopil Výbor pro veřejné blaho, který hrozil převratem i v Paříži. „Lidé chodili po ulicích a dívali se vzhůru, jestli neuvidí alžírské parašutisty,“ popisuje dobovou atmosféru pamětník událostí, publicista Jaroslav Jírů.

Nebezpečí zažehnal až de Gaulle, jehož 1. června parlament schválil premiérem a přiznal mu na půl roku výjimečné pravomoci. Někdejší válečný hrdina měl ze začátku sympatie bouřících se důstojníků, neboť hodlal kolonii udržet. Později ale přešel k postoji „alžírské Alžírsko spojené s Francií“ a nakonec uznal, že koloniální systém již není udržitelný. Kvůli nezávislosti Alžírska, schválené Francouzi v referendu, se de Gaulle stal terčem mnoha atentátů a čelil dvěma pokusům o puč.

Domácí rozvrácenou politickou scénu, na níž se od konce války do května 1958 změnil premiér třiadvacetkrát, stabilizoval de Gaulle novou ústavou, kterou přijali Francouzi v referendu v září 1958. Ta přiznávala hlavní slovo v domácí i zahraničí politice přímo volenému prezidentovi. Tím se stal v lednu 1959 právě de Gaulle.

Jeho pád odstartovalo pařížské jaro 1968, kdy protesty studentů proti zkostnatělému univerzitnímu systému přerostly v generální stávku. Tyto události prezident ještě ustál, rozpustil parlament a vypsal předčasné volby, z nichž vyšli pravicoví gaullisté posíleni. Jeho autorita však utrpěla hlubokou trhlinu. Na duben 1969 vyhlásil de Gaulle referendum o regionální a senátní reformě a spojil ho s otázkou svého setrvání v úřadu. Referendum ale těsně prohrál a den nato opustil Elysejský palác. Následující rok v listopadu zemřel. V očích Francouzů podle Jaroslava Jírů zůstal nejvýznamnějším francouzským státníkem minulého století.