Navždy odešel herec Josef Hlinomaz

Praha - Josef Hlinomaz si za svůj život na divadle, v televizi a zejména ve filmu zahrál na desítky postav. V naprosté většině případů se na plátně jen mihnul. Byl to mistr malých či vedlejších rolí. Jeho herecký styl, který byl neobyčejně zemitý, ho předurčoval zejména hrát postavy komické ba přímo parodické. Josef Hlinomaz zemřel 8. srpna 1978 v nedožitých 64 letech na infarkt během dovolené v chorvatském Splitu. Od mládí se v něm střetávaly dvě touhy, dvě umělecká nadání - k malířství a k herectví. Hlinomazova naivismem inspirovaná výtvarná díla jsou dodnes vystavována v četných galeriích. Jednu z jeho sbírek vlastní Severočeská galerie v Litoměřicích.

Konzervatoř ukončil v roce 1940 a první angažmá získal v Kladně. Poté hrál v Divadle satiry. Účinkoval také na prknech pražského ABC a v Národním divadle. V 50. a 60. letech působil v estrádních a zábavných pořadech.

Z dlouhého výčtu Hlinomazových rolí patří k nejvýraznějším zuřivý pistolník Grimpo ve filmu Limonádový Joe, hostinský Palivec v Dobrém vojáku Švejkovi nebo zápasník Čongr v Lidech z maringotek. Ve filmu si Hlinomaz nikdy nezahrál hlavní roli. Svůj umělecký talent však uplatnil i na divadle a v malířské tvorbě.