Zemřel slovenský kněz a politik Andrej Hlinka

Ružomberok/Praha - Katolický kněz Andrej Hlinka, který zemřel 16. srpna 1938, je kontroverzní osobností, ale i významnou postavou slovenských i českých dějin. Muž, který je vyzdvihován jako Otec slovenského národa i zatracován jako autoritativní politik, jenž obdivoval totalitní nacionalistický režim, stál v roce 1918 u zrodu samostatného Československa. Už za svého života se stal Hlinka, který se netajil antikomunistickým přesvědčením, národním symbolem. Po jeho smrti v létě 1938 si Hlinkovo jméno přisvojily mnohé, i nechvalně proslulé, organizace, například Hlinkova garda. Slovenský parlament přesto nedávno schválil zákon o Hlinkových zásluhách.

Andrej Hlinka se narodil 27. září 1864 v obci Černová (dnes součást Ružomberoka). Vystudoval gymnázium a v roce 1883 nastoupil do semináře, aby byl šest let nato vysvěcen na kněze. Kromě církevních povinností Hlinka také psal do Katolických novin a časopisu Hlas a podílel se na založení Slovenské lidové strany. Jeho proslovy za práva Slováků byly v roce 1906 soudem označeny za urážku maďarského národa a Hlinka byl odsouzen ke dvěma letům vězení.

V roce 1918 Hlinka významně přispěl k rozhodnutí slovenských politiků orientovat se na česko-slovenské spojenectví. Slavná je jeho věta: „Tisícileté manželství s Maďary se nevydařilo, je třeba hledat cestu k Čechům.“

Podle kritiků ale Hlinka společný stát Čechů a Slováků posléze pomáhal rozbíjet. Krátce po osamostatnění Československa v říjnu 1918 inicioval Hlinka obnovení Slovenské lidové strany a jako její předseda začal prosazovat autonomii Slovenska v rámci Československé republiky.