Mickey Mouse si získal srdce dětí i dospělých

Washington - Myšák Mickey, nejslavnější animovaná postavička z dílny Walta Disneyho, si podmaňuje srdce dětí i dospělých už několik desítek let. Myšákova cesta k celosvětové proslulosti začala 18. listopadu 1928, kdy do biografů vstoupil jeho první zvukový film s názvem Mickey kormidelníkem.

Sláva Mickey Mouse je výsledkem náhody. Původně totiž neměl být myší a pak se zase měl jmenovat Mortimer. Otec myšáka, reklamní kreslíř Walt Disney, ale nakonec našel inspiraci ve vlastním životě. Na papír navždy zvěčnil svého domácího mazlíčka.

V prvním filmu Mickey pilotem ještě příběh myšáka zapadl v záplavě jiných. Svou strmou kariéru odstartovala kreslená postavička právě 18. listopadu 1928. Film Mickey kormidelníkem se zejména díky technické novince - tedy synchronnímu zvuku - stal hitem. Mickey ve svém prvním ozvučeném snímku píská, zpívá a Waltovým hlasem i mluví. A právě tehdy začínají zlaté časy pohádky zvané Walt Disney.

Zlatou érou filmového Mickeyho byla třicátá léta minulého století - myšák si oblékl své typické červené kalhoty a žluté boty. V roce 1935 mělo publikum poprvé možnost vidět Mickeyho v barevném provedení. Jeho příběhy začaly zalidňovat další postavy, jako Mickeyho snoubenka Minnie, psí dvojka Pluto a Goofy nebo kačer Donald.

Charakter myšáka se v průběhu let na přání rodičů změnil. Z nespoutaného rošťáka se stal ryze pozitivní hrdina s dobrým vychováním. Postupnou proměnou prošla i jeho podoba. Jednoduchou kresbičku výtvarníci stále více propracovávali. Mickeymu postupně přisuzovali stále více lidských rysů a emocí.

Ve 40. letech ale počet natočených filmů s myšákem poněkud klesl a v roce 1953 ušatý nezbeda dokonce kina opustil, aby se do nich vrátil až po třicetileté pauze. Dnes je Mickey doma zejména na televizních obrazovkách a setkat se s ním lze také v počítačových hrách.

  • Mickey Mouse autor: ČT24, zdroj: ČT24
  • Mickey Mouse autor: ČT24, zdroj: ČT24
Vydáno pod