Zemřel americký šachista Bobby Fischer

Reykjavík - Ve věku 64 let zemřel 17. ledna 2008 na selhání ledvin ve svém domě v Reykjavíku bývalý šachový mistr světa a osminásobný šachový šampion Spojených států Bobby Fischer. Legendární hráč, mnoha experty považovaný za nejlepšího šachistu všech dob, žil na Islandu od roku 2005, kdy se na něj uchýlil před úřady své rodné země a získal tamní občanství. Právě v Reykjavíku získal před lety svou světovou proslulost. V roce 1972 v něm totiž jako devětadvacetiletý porazil v „zápase století“ Borise Spasského a po dlouhé nadvládě sovětských šachistů získal titul pro Spojené státy.

O tři roky později odmítl nastoupit k obhajobě titulu proti Anatoliji Karpovovi, vrcholového šachu se zřekl, stáhl se do ústraní a postupně upadl v zapomnění. Na scéně se vynořil v roce 1992, kdy si zopakoval zápas se Spasským. Nastoupil proti němu v tehdejší Jugoslávii, čímž porušil americké embargo vůči této zemi a v USA byl na něj vydán zatykač.

Dlouhá léta byl tento mistr šachových koncovek, který své soupeře doslova deklasoval vůlí po vítězství a promyšlenými kombinacemi, nejmladším mezinárodním velmistrem. Titul získal v srpnu 1958 ve věku 15 let a šesti měsíců. Teprve v roce 1992 ho o dva měsíce překonala Maďarka Judita Polgárová.