Belgická policie náhodou objevila rodinu „Parsifala Imanuela“ Dvorského

Praha - Rodina Dvorských po 14 letech vystoupila z ústraní. Jan Dvorský alias vůdce sekty a mesiáš Parsifal Imanuel a jeho družka, Labutí panna Lucie Dvorská, dcera herečky Mileny Dvorské, žijí podle knihy Syn Člověka. Skrývají se od začátku roku 1995, kdy je policie obvinila z trestného činu ohrožování mravní výchovy mládeže, protože svou nezletilou dceru neposílali delší dobu do školy. Dodnes jim za to hrozí až dva roky vězení. Jejich rodina dnes už téměř 2 roky žije ve vile na okraji belgického přímořského letoviska Ostende. Z poklidného života je vyrušila až belgická policie.

Soudce na Jana a Lucii vydal zatykač již v únoru 1995, protože se vyhýbali trestnímu stíhání a vyšetření duševního stavu. Policie se sektou kolem rodiny Dvorských začala zabývat poté, co byla v roce 1994 vydána kniha Syn Člověka, hlásající příchod tisícileté říše. V souvislosti s tím potom vyšlo najevo, že členové sekty své děti neposílají do školy.

S případem Dvorského je podle policistů spojena celá řada majetkových podvodů. Do sekty totiž vstoupilo mnoho lidí, kteří Parsifalovi darovali veškeré své jmění. Nikdo z nich nechce v případu vypovídat, a proto policisté Dvorského zatím nemohou stíhat pro žádný další trestný čin.

Objevila je až belgická policie, a to náhodou

Donedávna však nikdo ani nevěděl, jak vypadají, kde žijí, kolik jich vlastně je. Až belgická policie přišla do jejich domu prošetřit udání, které podal přítel jejich nejstarší dcery Julie. „Poslal takové ošklivě znějící udání na moji rodinu, hlavně na tátu, že mě tady utlačují. Jenomže on to napsal doslova, že mě rodina ohrožuje a znásilňuje.“

Jen čtyři z osmi dětí mají rodné listy, rodiče propadlé pasy. Bez vnější identity žili předtím deset let v Holandsku. Ve své domovině nebyli od roku 1995. Začali žít jinak, uzavřeni do svého vlastního světa.

„Když jsme byli mladší, tak se ta ilegalita snášela dobře. Čím jsme starší, tak už máme nervy čím dál víc v kýblu,“ komentuje současnou situaci pro pořad 168 hodin hlava rodiny Jan Dvorský. Jeho žena Lucie k tomu dodává, že nejen oni dva chtějí mít doklady v pořádku, potřebují je i pro své děti.

O své rodině Dvorský tvrdí, že je to kulturní rodina. Údajně se živí psaním knih, prodejem placek a CD. Dvorský tvrdí, že za jedno CD mu někteří lidé pošlou někdy i 500 tisíc korun. Nicméně o tom, jak financuje svůj život, mluvit odmítá. Připouští však, že přívržence má stále, dokonce za ním jezdí až z Česka.

S Dvorského sektou je spojeno mnoho podvodů

Jan Dvorský

„Parsifal Imanuel, to je jak já říkám moje zaměstnání, ano, jsem Parsifal Imanuel“

Dvorský několikrát žádal o milost prezidenta, ale marně. Přesto by se s rodinou asi do Česka natrvalo nevrátil. Má tu totiž pověst muže, který obral své ovečky o miliony korun a ty, které zavrhl, nutil k sebevraždě.

Sekta Parsifala Imanuela vstoupila na českou náboženskou scénu v roce 1993 velmi tvrdě a velmi radikálně. Přišli s myšlenkou blízkého konce světa a blízkého přechodu do tisícileté říše těch, kteří si to zaslouží. Říše měla vzniknout v roce 1994 v severní Itálii. Někdy i celé rodiny prodávaly kvůli nákupu nových pozemků své majetky. Tito lidé žili v komunitách mesiášových pomocníků na Berounsku a Rokycansku. Z nich pak byli postupně zase vylučováni, někteří skončili na psychiatrii.

„Mnozí usilovali o to, aby zemřeli, ale nebylo to usilování o sebevraždu v pravém slova smyslu. Většinou chtěli co nejrychleji zemřít, většinou hladovkou,“ vysvětluje Zdeněk Vojtíšek ze Společnosti pro studium sekt a náboženských společností.

I když bylo s případem podle policie spojeno mnoho podvodů, policie oba Dvorské obvinila až z trestného činu ohrožování mravní výchovy mládeže, protože svou nezletilou dceru neposílali delší dobu do školy. Školu nakonec nepoznalo ani jedno z jejich dětí. O deset let později by však problém se zákonem neměli, protože česká legislativa počítá s individuální výukou od roku 2005. Nicméně i potom děti musí chodit do školy na přezkoušení. Dvorští ale školský systém zavrhli úplně. Zavržené zůstaly i vztahy s matkami obou Dvorských. Vnoučata tak nikdy neviděla své babičky.

  • Lucie Dvorská autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/640/63945.jpg
  • Internetová stránka Parsifala Imanuela Dvorského autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/640/63942.jpg
  • Parsifal Imanuel Dvorský autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/640/63943.jpg