Jana z Arku osvobodila Orléans

Orléans - Před 580 lety se francouzskému vojsku podařilo dobýt Orléans z několikaměsíčního obležení Angličanů, což přivodilo obrat ve stoleté válce mezi Francií a Anglií a následné vítězství Francouzů. Velkou zásluhu na tom měla Jana z Arku, prostá a zbožná dívka narozená v roce 1412 v lotrinské vesnici Domrémy, která v čele nevelkého oddílu přispěchala městu na pomoc. Od svých 14 let slýchala hlasy a měla vidění, v nichž se jí zjevovali andělé a světci, kteří ji sdělovali, že byla Bohem vyvolena pomoci následníkovi trůnu a vyhnat Angličany z Francie. Svou přímostí a nezlomným přesvědčením o svém vyšším poslání se jí záhy podařilo vyburcovala lid k odboji a pozdvihnout bojovou morálku francouzského vojska.

Po osvobození Orléansu a červnovém vítězství u Pataye přesvědčila budoucího krále Karla VII., aby se nechal v Remeši korunovat, což se následující měsíc také stalo. Zatímco mezi vojáky a lidem se Jana z Arku těšila obrovské oblibě, král se začal její popularity obávat a svěřoval jí stále méně důležité, ale zato stále nebezpečnějšími úkoly. Na jaře 1430 ji u Compiegne zajali Burgunďané a za vysoké výkupné předali Angličanům, kteří ji obvinili z kacířství a čarodějnictví a postavili před církevní soud. O rok později, 30. května 1431, byla v Rouenu upálena.

Karel VII. neudělal pro její záchranu nic, i když ji mohl z burgundského zajetí vykoupit. Teprve když si zajistil vládu nad takřka celou Francií, požádal o obnovení církevního procesu a prohlásil Janu za oběť justičního omylu. Katolická církev Janu z Arku v roce 1456 rehabilitovala, v roce 1909 prohlásila za blahoslavenou a jedenáct let na to za svatou.