Amerika žila prohibicí 13 let

Washington - Ratifikací ústavního dodatku byla v USA zavedena prohibice, která znamenala úplný zákaz výroby, prodeje a distribuce alkoholických nápojů. Jedním z jejích cílů bylo snížení počtu závislých lidí a úmrtí následkem požití alkoholu. Stalo se tak ve čtvrtek 29. ledna 1920.

Přes veto prezidenta Thomase Woodrowa Wilsona přijal již v říjnu 1919 americký Kongres takzvaný Volsteadův zákon, který zakotvil pravidla prohibice. Za alkoholické nápoje byly považovány ty, které obsahovaly více než půl procenta alkoholu.

Praxe však již brzy ukázala, že reálné naplnění zákona bylo prakticky nemožné. Pokles spotřeby alkoholu se nekonal, spíše naopak, zakázané ovoce chutnalo ještě lépe. Prohibice vedla k rozkvětu černého trhu, pašování a vzniku pokoutných náleven a palíren. Období prohibice se navíc stalo zlatým věkem zločinu, bujelo pašeráctví a korupce policistů a politiků. Jedním z center zločinu se stalo i Chicago, v němž působil nechvalně známý Al Capone, který na prohibici vydělal desítky milionů dolarů. Stát navíc přišel o výrazné zisky z daní za oficiálně vyráběný alkohol.

Prohibice v USA (zdroj: ČT24)

Přestože se již v roce 1931 objevily důkazy, že prohibice selhala, platila ještě další dva roky. Zcela zrušena byla 5. prosince 1933.

Gangster Al Capone
Zdroj: ČT24/Wikipedia