Zaorálek: V kauze ProMoPro se nevyšetřuje, co má

Praha - Sociální demokraté neprosadili v Poslanecké sněmovně konání mimořádné schůze ke kauze ProMoPro či k majetkovým poměrům exministra dopravy Řebíčka. Jednání se odehrávalo v atmosféře názorové přestřelky, v níž si koalice a opozice vzájemně vytýkaly, za čí vlády se děly podezřelejší prodeje státního majetku. Podle místopředsedy ČSSD a Poslanecké sněmovny Lubomíra Zaorálka se Nečasova vláda nestará, kam mizí stamiliony ve veřejných zakázkách a nedbá ani na to, aby se kauzy jako ProMoPro řádně vyšetřily. Premiér má teď navíc kvůli svému negativnímu stanovisku k odvolání ministra obrany přímou zodpovědnost za budoucí činy Alexandra Vondry.

„O majetkových poměrech Řebíčka by se mělo hovořit, jedná se o jednu z kauz, ve kterých se mluví o stamilionech, miliardách, jež zmizely ve veřejných zakázkách,“ prohlásil Zaorálek. Nečasova vláda podle něj nehledí na to, kam mizí stamiliony. Není patrný ani zájem se podobnými kauzami zabývat. 

Vláda přitom razantně škrtá, což má značný dopad na hasiče, policii nebo výši podpory v nezaměstnanosti. „Zároveň jsme svědky toho, jak vláda rozhazuje stamiliony,“ podotkl místopředseda ČSSD. I ve velmi známé kauze ProMoPro, která je spojená s ministrem obrany Alexandrem Vondrou, policie podle Zaorálka nešetří, co by měla – tedy předražení zakázky.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Podle místopředsedy Poslanecké sněmovny je i z hlediska ústavy jednou z hlavních rolí Parlamentu kontrola zacházení s veřejnými finančními prostředky. „V současné době, kdy doznívá ekonomická krize a korupce prorůstá i justicí, by sněmovnu mělo jen málo věcí zajímat víc než zacházení s penězi v této zemi,“ konstatoval Zaorálek.

Kauza ProMoPro
Zdroj: ČT24

Kam peníze jdou, musí kontrolovat ministerstva i Úřad vlády

V mnoha případech je takřka dokázáno, že k únikům peněz opravdu dochází. „Nikdo neví, proč dal ministr Vondra 143 milionů v kauze Ústřední vojenské nemocnice anonymní společnosti nebo kde zmizely miliony v případě ProMoPro,“ připomněl Zaorálek, který bazíruje na tom, aby na ministerstvech a Úřadu vlády existoval systém kontroly, který by měl na starosti právě zacházení s penězi.

Lubomír Zaorálek, místopředseda ČSSD:

„Policie v kauze ProMoPro nevyšetřuje, kdo je zodpovědný za to, že nebyl tendr, že docházelo k předražování nebo kdo stál za celým procesem utrácení.“

Nečas navíc stojí za Vondrou. Odvolat z funkce ho nehodlá, přestože o to sněmovna požádala a opozici se to nezamlouvá. „Sněmovna se shodla většinově na tom, že Vondra není schopen kloudně vysvětlit, jak se s prostředky zacházelo,“ poznamenal Zaorálek. 

ČSSD není součástí justiční mafie, říká Zaorálek

Premiér v souvislosti s kritikou naopak připomněl kauzu OKD. „Pokud má pan Nečas nějaké pochybnosti, má v této zemi největší moc, ať to nechá prošetřit, ČSSD ale není součástí žádné justiční mafie, nemáme vazby na Němce nebo Čunka,“ podotkl místopředseda sociálních demokratů s tím, že Nečas není schopen nic doložit, jen „řeční“.

Vydáno pod