Brno: Mariánský morový sloup v novém hávu

Brno - Rozsáhlá rekonstrukce brněnského náměstí Svobody se blíží ke konci. Novou podobu získal i Mariánský morový sloup. Tomu dnes požehnal brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Barokní sloup zdobí hlavní brněnské náměstí od roku 1680.

Více než tři staletí připomíná Brňanům tragickou morovou epidemii. Její druhá vlna v roce 1677 už se díky účinným opatřením nerozšířila v tak tragickém rozsahu. Jako poděkovaní pak nechalo město vystavět morový sloup.

„Naši předkové ho stavěli jako prosbu k bohu, protože tenkrát byla situace pro nás těžko představitelná, denně umíralo v Brně několik lidí na mor. Patroni, kteří jsou na tom sloupu vyobrazeni, to byli světci, kteří v době nebezpečí nebo ohrožení se modlili k bohu a pomáhali těm, kteří to potřebovali,” říká tisková mluvčí Biskupství brněnského Martina Jandlová.

V posledních letech byla památka v žalostném technickém stavu. V rámci rozsáhlé rekonstrukce náměstí přistoupilo město k její opravě. Přišla na víc jak šest milionů korun z městského rozpočtu. „Dívám se na to spíš z hlediska světského, ale je to zcela určitě významná událost, že tato památka, která je dominantou hlavního náměstí, je znovu ve skvělé kondici,” uvedl primátor města Brna Richard Svoboda.

Zrekonstruovanému Mariánskému sloupu v neděli slavnostně požehnal brněnský biskup. Na náměstí se sešly stovky věřících.