Největší torzo kostela na Moravě

Jižní Morava - Staré Město u Uherského Hradiště staví jeden z největších moravských kostelů. Ambiciózní plán má ale trhliny - stavba je odkázána na pomoc dárců - za čtyři roky už sice bylo prostavěno 25 milionů, na dostavbu kostela je ale potřeba dalších 55 milionů korun. Zpoždění komplikuje plány místní radnici, ta chtěla budovat kolem kostela zcela nové náměstí. Jeho součástí má být i rekonstruovaný památník Velké Moravy.

Kapacita kostelíku svatého Michala už dávno nestačí. Velkorysou novostavbu kostela svatého Ducha mohou věřící obdivovat zatím jenom na papíře, ve Starém Městě stojí rozetavěné torzo. Letos v červnu se práce zastavily. „Nadřízení z Olomouce chtěli, abychom projekčně dotvořili trošku více interiér kostela,“ vysvětluje prodlení duchovní správce Miroslav Suchomel.

Staroměstský kostel má ambice stát se architektonickým unikátem. Věže zatím vyrostly jen do 15metrové výšky, maximem bude 40 metrů a na jejich vrcholu rozhledna. Přispět by mohla i Evropská unie.

Staré Město zatím nemá náměstí a právě kostel a sousední velkomoravský památník mají být jeho dominantami. Pokud pomůže město, hrubá stavba chrámu bude hotova do dvou let.

„Z morálního hlediska by bylo vhodné, aby město přispívalo vyšší částkou, ale to je samozřejmě na zastupitelích,“ myslí si starosta Starého Města Josef Bazala (KDU-ČSL). Ředitel Slováckého muzea Ivo Frolec k tomu dodává: „Přístupové cesty jsou společné k novému kostelu i budoucímu náměstí. Takže my máme projekt a studii, ale je otázka, jestli je město bude akceptovat.“

V katalánské Barceloně staví chrám Svaté Rodiny už déle než jedno století. Staroměstští takové ambice nemají - přejí si, aby stavba jejich kostela trvala maximálně 10 let.

Vydáno pod