Unikátní výtisk Komenského Brány jazyků nalezen

Uherský Brod - Náhoda a mimořádné štěstí jsou výrazy, které přesně vystihují objev více než 350 let staré knihy Brána jazyků otevřená. Jejím autorem je Jan Ámos Komenský, objevitelem sběratel Josef Koller. Oba muže spojuje město Uherský Brod – učitel národů se tady nejspíše narodil, sběratel v tomto městě žije.

Josef Koller už možná nikdy nebude držet v ruce vzácnější exponát, než je tato Komenského kniha vydaná v Německu roku 1654. Nedávno ji šťastnou náhodou objevil v zastrčeném antikvariátu na okraji Vídně. Zcela jistě se jedná o originál. Pergamenový přebal i předmluva se totiž shoduje s knihou uloženou v depozitáři pražského strahovského kláštera. „Více exemplářů v Evropě nebude, protože ani německá bibliografie pro sedmnácté století toto vydání nezná, takže máme dva známé exempláře a oba v České republice,” vysvětluje jedinečnost nálezu Hedvika Kučerová ze Strahovské knihovny Kláštera Premonstrátů.

Ve své době znala tuto knihu celá vzdělaná Evropa. Tak přehlednou učebnici latiny ještě dlouho po Komenském nikdo nesestavil. „Komenský v ní učí, jak by se měly v různých jazycích učit stejné významy slova,” vysvětluje jednou větou majitel knihy Josef Koller její obsah. „Ta metoda byla natolik dobrá, natolik výjimečná, že tu knihu přetiskovali jezuité ještě na konci sedmnáctého století,” podotýká ještě Kučerová.

Historická hodnota objevu je nevyčíslitelná, finanční pak nejlépe vystihuje fakt, že majitel knihu raději uschoval do bankovního sejfu. V budoucnu ji pravděpodobně věnuje městu: „Třeba obohatím sbírku tady v Uherském Brodě.”

Návratem vzácné knihy do pravděpodobného Komenského rodiště pátrání Josefa Kollera nekončí. Vždyˇˇt na jasnou odpověď stále ještě čeká otázka, kde se vlastně Komenský narodil – v Nivnici, Komně nebo Uherském Brodě.

Vydáno pod