Polná u Jihlavy se potýká s finančními problémy

Polná - Město Polná je dočasně ve finanční tísni a musí si vzít čtyřmilionový úvěr. Přestože už splácí asi 7 milionů hypotéky, leasingu a dalších půjček, vážných finančních problémů se neobává.

Polná leží nedaleko Jihlavy. Město s pěti tisícovkami obyvatel a ročními daňovými příjmy ve výši asi 30 milionů korun řeší finanční tíseň. Opravilo hrad, postavilo bytové domy, má nová sportoviště a zvelebuje chodníky. Tyto investice jsou však velmi nákladné a město přestává stíhat platit všechny faktury.

Místostarosta Polné Jaroslav Sobotka /ODS/ odůvodňuje situaci špatným systémem financování: „Máme některé akce, které musíme financovat, ale příjmy pro tyto akce - granty a dotace dostaneme se zpožděním. Svým dodavatelům musíme však zaplatit včas.

Polná teď vyřizuje čtyřmilionový roční překlenovací úvěr u České spořitelny, Komerční bance už ale dluží 2,5 milionu, splácí také 4 milionovou hypotéku a půlmilionový leasing. Na jaře město pocítilo i velký propad v daňových příjmech a místostarosta tvrdí, že město doplácí i na výkon státní správy: „Navíc dalším důvodem je třeba to, že jsme měli dostat dotaci na pečovatelskou službu, ale od státu jsme dostali velikou nulu.”

Anna Krištofová, vedoucí ekonom kraje Vysočina upozorňuje: „Je potřeba aby se občané sami zajímali, jaké vysoké splátky, jaké úroky ta obec splácí a jestli to nepřesahuje rozumnou hranici.”

Toho, že by se neúnosně roztočila úvěrová spirála a město se dostalo do vážných finančních problémů, se zatím na úřadě neobávají. Věří, že všechny slíbené dotace a granty nakonec do města včas dorazí.

Vydáno pod