Vinaři z jižní Moravy sbírali ledové víno

Novosedly - Mráz je nutnou podmínkou ke sběru vinařské delikatesy - ledového vína. Dnes v noci se vinaři na jižní Moravě shodli na jednom - konečně mrzlo. Práce v noci za toho největšího mrazu představuje pro kdekoho noční můru, pro 20 nadšenců z Novosedel je to však vytoužená chvíle.

Vinař Petr Marcinčák informoval, že hrozny vhodné na výrobu ledového vína jsou takové, které visí na keři a musí se sbírat při teplotě minimálně -7 °C. Nutná podmínka byla splněna, v noci bylo -9 °C. Takřka dvacítce nadšenců šla práce pěkně od ruky. Rukavice, šála a čepice byly pro tento večer nutnou výbavou. A k dobré náladě přispělo i zahřívadlo v tekuté podobě.

Když se bedny naplnily, putovaly ještě zmrzlé bobule do lisu. „Sesbírané hrozny teď budeme asi 20 hodin lisovat, potom sesbíraný mošt bude kvasit, následně se víno bude školit a zhruba za dva roky se bude to ledové víno lahvovat,“ popsal Petr Marcinčák. Aby víno dostalo certifikát ledového, musí ho ještě zkontrolovat inspektor, který se zaměřuje především na stupeň cukernatosti.

Jaká bude ve skutečnosti letošní úroda, je zatím podle vinařů těžké odhadnout.

Vydáno pod