Třebíč získala rekordní evropskou dotaci

Třebíč - Na oživení jednoho zastaralého a problémového sídliště v Třebíči půjde z unijních peněz více než 106 milionů korun. Sídliště Horka Domky je jednou z nejstarších čtvrtí města, kde žije největší procento lidí starších 65 let a zároveň tu bydlí nejméně ekonomicky aktivních lidí. Sídliště tak splňuje podmínky přidělení dotace, neboť se dá označit jako problémové.

Tisková mluvčí třebíčského městského úřadu Irena Syrová informovala, že tak vysokou dotaci Třebíč na jednorázovou akci nikdy nedostala. Vedoucí odboru rozvoje města Bedřich Mozor prozradil, že revitalizace čeká kompletně celé sídliště. Výjimečná je dotace také tím, že na ni dosáhnou i samotní majitelé jednotlivých bytových domů.

Na město už se mohou začít obracet například bytová družstva nebo sdružení vlastníků s žádostí o dotaci třeba na zateplení, nová okna nebo opravu výtahu. Bedřich Mozor ovšem dodal, že dostanou jen část, zbytek musí uhradit vlastními prostředky. Když se k dotaci připočte spoluúčast města i majitelů domů, proinvestuje se tady do roku 2014 přes 170 milionů korun.

Žádné jiné město na Vysočině na tak vysokou dotaci zatím nedosáhlo. Z unijních peněz vznikne na Třebíčském sídlišti také nová sportovní hala za 60 milionů korun. Peníze budou použity také na zateplení školy.

Vydáno pod