Pořadatelé závodů v Náměšti nesmí kácet stromy u tratě

Náměšť nad Oslavou - Pořadatelé automobilových závodů do vrchu v Náměšti nad Oslavou musejí kvůli loňské tragédii řešit problémy s bezpečností tratě. Loni zde totiž o strom prakticky rozpůlil svůj monopost Miroslav Fajkus. Organizátoři proto chtěli vykácet 25 starých jabloní kolem silnice a nahradit je mladými stromky. Narazili ale na silný nesouhlas úředníků odboru životního prostředí.

„Chtěli jsme tam zasadit nové, které by byly slabšího průměru a nebyla by možnost úrazu nebo nárazu,“ vysvětluje svůj záměr ředitel závodu Ivan Rybníček. S tím ale rozhodně nesouhlasí vedoucí místního odboru životního prostředí Taťjana Hermanová: „Podle mého názoru obnova dřevin neřeší problém závodů. V podstatě tam z hlediska bezpečnosti dopravy nehrozí bezprostřední nebezpečí.“

Odbor životního prostředí prý své stanovisko ke kácení stromů nezmění ani v případě opakování žádosti. Pokud se nějak výrazně nezhorší zdravotní stav stromů, neexistuje podle něj jediný právní důvod je pokácet. Dřeviny totiž podle odboru do krajiny patří, i když jsou to stromy ovocné.

Organizátoři si mysleli, že možnost náhradní výsadby stromů jim kácení usnadní. To se jim však nepovedlo, i když záměr kácení odsouhlasila i městská rada. Podle starosty chtěli organizátoři kromě vysazení mladých jabloní kolem silnice investovat ještě 150 tisíc korun do další výsadby ve městě.

Nakonec tedy museli pořadatelé najít pro bezpečnost trati letošního ročníku, který se pojede 9. a 10. května, jiné řešení. Asi 150 metrů před cílem bude zpomalovací zatáčka.

Vydáno pod