Brněnské restaurace budou dávat jídlo bezdomovcům asi od února

Brno - Brněnští bezdomovci by v únoru mohli začít dostávat neprodané obědy z brněnských restaurací. Polední menu, která kuchařům zůstanou v hrncích po 14:00, kdy končí vydávání, je ochotno na dobročinný účel věnovat šest restaurací. Pozitivně zareagovaly na výzvu magistrátu. Úředníci oslovili zatím 39 provozoven.

V jedné restauraci po době obědů zůstane neprodaných přibližně deset až 12 porcí. Z neprodaného poledního jídla šesti restaurací by se mohlo najíst 60 až 80 lidí bez přístřeší.

Svoz jídel i jejich rozdávání potřebným je vyřešeno. Obědy bude svážet městská příspěvková organizace Centrum sociálních služeb, a to do center pro lidi bez domova Armády spásy, charity i města. V nich se porce budou ohřívat v mikrovlnných troubách a dostanou je potřební. V Brně žije odhadem 1 500 bezdomovců. Na radnici by považovali za ideální, kdyby se pro ně takto podařilo sehnat několik stovek jídel denně.

Pracovní skupina, která se záměrem na radnici zabývá, podle náměstka primátora Daniela Rychnovského (KDU-ČSL) diskutovala i o nebezpečí zneužívání služby. Může se stát, že mezi bezdomovce si do fronty stoupne i někdo, kdo na tom není tak zle, že by si jídlo nemohl koupit. „Tomu se nemůžeme ubránit. Ale když už někdo půjde mezi bezdomovce a bude se chtít najíst, tak je na tom špatně, opravdu špatně, a tomu člověku budiž dopřáno,“ uvedl náměstek. Chorobně šetřivých lidí prý zase tolik nebude, aby program ohrozili. „Pořád je lepší, když se někdo nají, než když se to jídlo vyhodí,“ dodal.

S nápadem, jak pomoci lidem bez domova, přišel v prosinci majitel jedné z brněnských restaurací Richard Hošek, který se inspiroval v Německu.

Guláš
Zdroj: ČT24