Zdravotnictví - další jablko sváru brněnské koalice

Brno - V Brně se schyluje k další vnitrokoaliční bitvě na radnici. Lidovecký náměstek primátora Daniel Rychnovský má připravený plán, co se zdravotnictvím ve městě Brně v příštích pěti letech. Proti jeho návrhům ale ostře vystoupila koaliční ČSSD.

Náměstek Daniel Rychnovský (KDU-ČSL) se snaží svoji koncepci brněnského zdravotnictví předložit radě města už několik měsíců, ale stejně jako toto úterý ji musel vždy z programu stáhnout.

Poliklinika Zahradníkova

Veškeré zdravotnické služby v rekonstruovaném objektu budou zajištěny výhradně privátními lékaři na podkladě privatizace činnosti stávajících zaměstnanců polikliniky a na poliklinice již sídlících privátních lékařů.

(Zdroj: Městské zdravotnictví, současná podoba a koncepce rozvoje)

Jeho koncepce, kterou se České televizi podařilo získat, má totiž pramalou politickou podporu.

Asi nejspornější je osud dvou městských poliklinik. Tu v Zahradníkově ulici chtějí lidovci opravit a lékařské praxe zprivatizovat. Sociální demokraté jsou proti.

"To už je lepší tu budovu odprodat lékařům nebo nějakému soukromému zařízení, které si tu budovu opraví a

bude si ji provozovat," říká sociálnědemokratický náměstek Ladislav Macek.

„Do budov se neinvestovalo a teď říkáme: “Milí doktoři, opravte si to sami!„. To já považuji za nefér jednání,“ oponuje Rychnovský.

Úrazová nemocnice

Pokud nedojde do konce roku 2010 k vyřešení výše úhrad za zdravotní péči ze zdravotního pojištění, přizpůsobí Úrazová nemocnice věcně i personálně svou činnost výši provozních prostředků.

(Zdroj: Městské zdravotnictví, současná podoba a koncepce rozvoje)

Dalším sporným bodem, kde koaliční partneři nedokáží najít shodu, je poliklinika Bílý dům. Město ji dlouhé roky chtělo prodat, náměstek Rychnovský teď ale obrátil a chce z polikliniky udělat centrum zdravotnických služeb pro děti.

Politicky nejcitlivější je pak problematika Úrazové nemocnice. Lidovecký náměstek z ní chce udělat jen záložní traumacentrum a soustředit se spíš na běžnou úrazovou medicínu. Kvůli Rychnovského koncepci zdravotnictví se má v nejbližších dnech konat koaliční schůzka. Na ní se ji lídr brněnských lidovců pokusí prosadit. Ve stávající podobě projde jen těžko.  

Vydáno pod