Krize zhatila plány na obří průmyslovou zónu u Brna

Šlapanice – Téměř na polovinu musela firma CTP Invest prozatím zredukovat své plány na výstavbu obří průmyslové zóny ve Šlapanicích u Brna. Její plánované rozšíření se kvůli krizi zatím zastaví jen na 105 hektarech místo plánovaných dvou set padesáti. Kritici obrovské průmyslové zóny přesto nejsou spokojeni.

Obří 250hektarová průmyslová zóna, ze které zatím stojí jen dvě haly, měla mít v budoucnu plochu větší než celé Šlapanice. Přinést měla hlavně peníze pro město a také patnáct tisíc pracovních míst. Kvůli ekonomické krizi, ale developerská firma minulý týden šlápla na brzdu a plány o polovinu zmenšila.

Pro město ale záměr na redukci zóny znamená komplikace v plánech. „Pokud investor přišel se změnou, tak samozřejmě vyvolá velké jednání ve vztahu na město, protože ta průmyslová zóna byla koncipována tak, aby řešila dopravu,“ vysvětluje místostarosta Šlapanic Miroslav Mrkvica.

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

Rozhodnutí developera naopak vítá občanské sdružení Čisté Šlapanice, které proti výstavbě průmyslové zóny bojuje. V obřím projektu nevidí pracovní příležitosti ale především zhoršení životního prostředí a nárůst dopravy. S peticí se proto obrátilo i na Jihomoravský kraj. Ten bude mít ve sporu o prospěšnosti gigantického projektu důležité slovo. V průběhu roku má totiž schvalovat změny územního plánu.

Vydáno pod