Brňané se mohli postavit proti chudobě. Otiskem své boty

Brno - Postavit se proti chudobě dnes mohli Brňané na ulici Kobližné díky kampani Česko proti chudobě. A to doslova. Na bílou pásku, která je symbolem celé akce, si kolemjdoucí obtiskli botu a dostali náramek na znamení souhlasu s výzvou. Zároveň na místě svou činnost veřejnosti představily některé neziskové organizace.

„Tento happening se odehrál dnes kvůli nadcházejícímu summitu OSN v New Yorku, na kterém se má zhodnotit, do jaké míry se plní rozvojové cíle desetiletí. V této chvíli je velice důležité stupňovat tlak na vlády, protože je ekonomická krize a chudoba se ještě prohlubuje, Není ale možné snižovat prostředky na rozvojovou pomoc,“ vysvětlila organizátorka akce Barbora Mrázková.

Jak bojovat se světovou chudobou

Lidé se v boji proti chudobě mohou zapojit hned několika způsoby. Mohou si vybrat neziskovou organizaci, která v rozvojové zemi působí, a podpořit ji, adoptovat dítě na dálku nebo třeba jen koupit potraviny s certifikátem Fair trade. Ti odvážnější se mohou vydat přímo do rozvojových zemí a pomoci jako dobrovolníci vlastníma rukama.

NO COMMENT - V Brně se konal happening proti chudobě (zdroj: ČT24)

Kampaň Česko proti chudobě sdružuje asi třicet neziskových organizací, které pomocí happeningů představují svoji činnost a možnosti, jakými může obyčejný člověk omezit chudobu ve světě.

Během září a října po celé republice pořádají neziskové organizace a další partneři kampaně nejrůznější happeningy, na nichž upozorňují na problematiku světové chudoby a boje proti ní. Ve čtvrtek 7. října, který byl stanoven jako Den důstojné práce, se bude konat navazující akce – vernisáž výstavy o důstojné práci v Domě pánů z Lipé na náměstí Svobody.

Celou událost podpořily brněnské osobnosti, například herci z divadla Husa na provázku společně s režisérem Vladimírem Morávkem nebo modní návrhářka Liběna Rochová.

Vydáno pod