Kvůli sinicím začalo vypouštění přehrady u Luhačovic

Luhačovice - Povodí Moravy začíná vypouštět přehradu u Luhačovic. Vodohospodáři plánují přehradu vyčistit a znovu tak zaplnit pláže, které už pravidelně zejí prázdnotou. Voda v přehradě je totiž špinavá. Dříve oblíbený cíl rekreantů už několik let neúspěšně bojuje s přemnoženými sinicemi. Špinavá voda tak každoročně celý region připravuje o tisíce návštěvníků.

Každý den by se hladina přehrady mezi Luhačovicemi a Pozlovicemi měla snížit o dvacet centimetrů. Odtok vody bude v prvních dnech pozorovatelný pouze v odtokovém kanálu. Přehrada byla kdysi vyhlášeným místem letního koupání. V posledních letech ale letní sezona skončila, sotva začala. Sinice se totiž při stoupající teplotě ihned přemnožily. Vesnice nad přehradou donedávna nedisponovala kanalizací. A splašky směřovaly rovnou do přehrady, což sinicím vyhovovalo. „Každoročně nám sinice zlikvidují letní sezonu, protože koupání je pak opravdu životu nebezpečné,“ řekla Olga Tkáčová, starostka Pozlovic.

Noční můra hoteliérů i hostů by ale měla s odcházející sezonou skončit. Přehradu čeká vyčištění. „V tomto období se dokončuje odkanalizování čtyř obcí. Na horním toku je dokončena čistírna odpadních vod,“ podotkla Tkáčová. Zbavení přehrady sinic bude stát Povodí Moravy více než 100 milionů korun. Podle projektu z nádrže odjede na třicet tisíc tater plných bahna.

Stavební práce
Zdroj: ČT24
Vydáno pod