Představení Stvoření propojuje balet a operu. Podívejte se

Brno – V české premiéře uvede dnes večer Národní divadlo Brno představení Stvoření světově uznávaného choreografa Uwa Schulze. Stvoření propojuje balet a operu a v obou oborech představuje to nejnáročnější. Příběh čerpá ze Starého zákona z knihy Genesis a popisuje stvoření světa za zvuku hudby Josepha Haydna. Uwe Schultz tragicky zemřel v roce 2004, dílo tak pro brněnské publikum nastudoval jeho žák a nositel mnoha ocenění Giovanni di Palma.

„Představení zůstalo věrné předloze, přizpůsobeny jsou pouze některé taneční pasáže, které tanečníci nedokázali technicky zatančit. Stvoření je totiž tanečně velmi náročné,“ řekl choreograf Giovanni di Palma. Obvyklá baletní sóla trvají do dvou minut, Schultz však ve Stvoření počítal se čtyřmi až šestiminutovými tanci sólistů i dvojic. Tanečníci tak potřebují mnohem více síly a vytrvalosti.

Brněnský balet se s podobnými požadavky dosud nesetkal. „Je to opravdu velmi náročné, ale hra mě baví, protože mě nutí překračovat vlastní hranice,“ potvrdila sólistka Národního baletu Brno Ivona Jeličová. Za jeden z nejnáročnějších považuje požadavek choreografa, aby ladně hýbala horní polovinou těla a zároveň stála na špičkách. „Už jen stání na špičkách bez hnutí je těžké, tady musím jemně mávat rukama a neztratit rovnováhu,“ dodala Jeličová.

NO COMMENT - Stvoření spojuje balet a operu (zdroj: ČT24)

Na novinky v představení si museli zvyknout i členové pěveckého sboru. „Ve Stvoření stojíme v orchestřišti a sbor je kulisou po bocích pódia,“ uvedla pěvkyně Andrea Priechodská. Příběh končí před vyhnáním z ráje a zpěváci jsou andělskými bytostmi, které posouvají děj dopředu. Představení končí stvořením šťastného páru.