Na Zlínsku zakazují nemocnice kvůli chřipce návštěvy

Zlín – Ve Zlínském kraji prudce stoupl počet onemocnění chřipkou, oproti minulému týdnu o 162 procent. Zdravotnická zařízení i zařízení sociální péče proto zakazují návštěvy, v některých zařízeních bude platit zákaz už od soboty, jinde od pondělí. Ani ve Zlínském kraji ale ještě chřipka nedosáhla hranice epidemie, aktuálně je 1 872 nemocných lidí na sto tisíc obyvatel, epidemie nastává od hranice dvou tisíc.

„K vzestupu došlo ve všech okresech a ve všech věkových skupinách. V tomto týdnu jsme zaznamenali vyšší nárůst u dospělých než u dětí,“ uvedla vedoucí protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Zlínského kraje Hana Tkadlecová. Ta upozornila, že v laboratořích byla od minulého týdne opakovaně prokázána chřipka typu A, a to především u předškolních dětí.   

Přesná čísla o proočkovanosti proti chřipce ve Zlínském kraji hygienici budou mít příští týden. I tak se ale podle Tkadlecové proočkovanost v regionu pohybuje okolo šesti procent. „Je tak nízká, že neovlivní cirkulaci viru v populaci. Chrání tak pouze očkovanou osobu, která pak není zdrojem chřipky pro své okolí,“ upozornila Tkadlecová.   

Návštěvy jsou od pondělí zakázány v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně a v kroměřížské nemocnici, už od soboty pak platí zákaz v nemocnici ve Valašském Meziříčí. Zákazy návštěv nejsou časově omezené a platí do odvolání. 

Vydáno pod