Myslivci z Břeclavska mají zapovězené hony. Drobné zvěře je málo

Břeclavsko - Myslivci z jižní Moravy si letos v zimě moc nezastřílí. Zvěře je v lesích čím dál méně. Kdysi adrenalinové lovy tak dnes připomínají spíše poklidné procházky přírodou. Vůbec nejméně je bažantů a zajíců, na jejichž úbytku se podepsalo příliš vlhké a chladné počasí v loňském roce. Čerstvě narozená mláďata totiž hynula na podchlazení.

Oblast Zaječí na Břeclavsku - už podle názvu se dá vytušit, že tato pole byla dříve plná drobné zvěře. Dnes je tam pusto. „Pár let zpátky jsme tady lovili kolem tří až čtyř set zajíců ročně. V minulém roce žádného a pouze čtyři bažanty,“ posteskl si předseda břeclavské myslivecké komise Karel Varmuža.

Povodně, vlhké a chladné jaro - v takových podmínkách spousta zvířat vůbec nezahnízdila, a když už, jejich mláďata dlouho nepřežila. Přírůstek zvěře za minulý rok je podle myslivců minimální. „Byl vyhlášen zákaz honů. Zaměřili jsme se teď na lov škodné zvěře a na krmení a údržbu krmelců,“ řekl myslivec.

Předseda Břeclavské myslivecké komise Karel Varmuža o úbytku drobné zvěře (zdroj: ČT24)

Takovou situaci místní myslivecká sdružerní na Břeclavsku nepamatují. Jestli se jim podaří stavy drobné zvěře opět vrátit do normálu, si nikdo netroufá odhadnout. Hony tak pro myslivce mohou zůstat zapovězené i v několika následujících letech.