Zlínská nemocnice se topí v dluzích, vedení chystá drastické úspory

Zlín - Největší nemocnice ve Zlínském kraji je zároveň i ta nejzadluženější. Přesnou aktuální výši dluhu vedení nemocnice neprozradilo, každý měsíc se ale podle nich částka navyšuje o dalších 15 milionů korun. Drastické šetření v příštích měsících je tak nevyhnutelné. Plán stabilizace krajské nemocnice počítá s úsporou až 250 milionů za rok.

České televizi se dnes podařilo získat exkluzivně dokument stabilizace hospodaření Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně. Vedení nemocnice chce například zrušit asi 110 míst, omezit příjem pacientů z jiných okresů a zkrátit dobu hospitalizace. Zaměstnance bude žádat o dobrovolné vzdání se jednoho týdne dovolené a zruší jim některé příplatky. K protestní akci Děkujeme, odcházíme se přitom ve Zlíně připojilo 130 nespokojených lékařů.

„S částí zaměstnanců se budeme muset rozloučit. Zrušíme hlavně brigádníky, kteří jsou už v důchodovém věku a chodí nám vypomáhat. Přijmeme místo nich raději mladé lidi, kteří jsou registrovaní na úřadu práce. Tím snížíme mzdové náklady,“ vysvětlil ředitel nemocnice Bohuslav Škubal. Podle něj má nemocnice dluhy stejně jako každý jiná. „Když se podíváte na hospodaření ostatních nemocnic, jsou na tom obdobně,“ tvrdí Škubal.

Nemocnice T. Bati ve Zlíně je zadlužená. Jaká opatření chystá její vedení? (zdroj: ČT24)

Opozice kritikou nešetří

Problémy Krajské nemocnice Tomáše Bati vypluly na povrch před rokem. Do dozorčí rady se tehdy dostala zástupkyně opozičního hnutí Starostové a nezávislí, senátorka Jana Juřenčáková. Jakmile získala možnost nahlédnout do ekonomických dokumentů, byla v šoku. Dluhy nemocnice se blížily hranici dvou set milionů korun a neustále narůstají. Představenstvo finanční problémy nepopírá, odpovědnost za ně ale necítí.

Začátkem letošního ledna došlo k převratným změnám ve složení představenstva nemocnice. K původně tříčlennému vedení najednou přibyli další dva členové. Hejtman kraje Stanislav Mišák (ČSSD) připustil, že se tak stalo kvůli dluhům i hrozícímu odchodu lékařů. „Napětí mezi členy představenstva i z hlediska přístupu k řešení těchto důležitých záležitostí jsme se rozhodli řešit posílením vedení o další dva hlasy,“ uvedl Mišák. Záhy se ale vedení překvapivě vrátilo k původnímu počtu.

Opozice si příležitost ke kritice nenechala ujít. Varuje před finančním i personálním krachem.